650 000 svenska hushåll tvingas betala för att få tillbaka pengar på sin tv-licens

650 000 hushåll ska få tillbaka pengar på tv-licensen.

Men då tvingas de betala.

– Systemet kanske inte är hundraprocentigt, säger Johan Gernandt, kommunikationschef på Radiotjänst till Aftonbladet.

I slutet av förra året kom beslutet från riksdagen att tv-licensen kommer att tas ut via skatten i stället. Det innebär att tre miljoner hushåll, som redan hunnit betala en del av avgiften för 2019, kommer få tillbaka pengar. Men samtidigt kommer 650 000 av dem tvingas betala om de ska få ut pengarna, rapporterar Aftonbladet.

– Åttio procent får pengarna insatta på sitt konto. Men resterande tjugo procent, cirka 650 000 personer kommer vi inte åt den vägen, säger Johan Gernandt, kommunikationschef på Radiotjänst, till Aftonbladet.

Enligt tidningen är det bara kunder hos Swedbank, eller den som har registrerat ett neutralt konto i banken, som kommer få in pengarna automatiskt.

Foto: Hanna Franzén / TT /

Radiotjänst: Beklagar

De som har andra banker får i stället en utbetalningsavi. Det innebär i sin tur att man måste betala 30 till 40 kronor för att lösa in den.

– Det är beklagligt att avgiften finns. Den hade gått att undvika om man hade registrerat ett konto efter de informationsinsatser vi gjorde, säger Johan Gernandt, som även beklagar om någon missat informationen.

Aftonbladet skriver att för 10 000 hushåll kommer avgiften på utbetalningsavin överstiga den summa man ska få tillbaka på tv-licensen.

– Systemet kanske inte är hundraprocentigt, men det är i alla fall åttioprocentigt. Är det småbelopp man får tillbaka så är det klart att avgiften irriterar, och det förstår vi, säger Johan Gernandt till Aftonbladet.

 

Vad tycker du om den här nyheten? Dela och kommentera gärna på Facebook.