Rånare försökte smita från polis – då tog modiga polishästen upp jakten och blev dagens hjälte

Det finns flera exempel på när hundar hjälpt polisen att få fast gärningsmän eller lösa brott. Inte lika vanligt är det att hästar nämns i samband med brottsbekämpning, men idag delar polisen en händelse om just det. På mindre än en timme har inlägget fått över 3 000 interaktioner från folk som vill hylla insatsen på hästryggen. 

Polisens hästar kan löpa i ett tempo som en människa inte klarar. De gör det också möjligt för polisen att omringa och stoppa en gärningsman på fri fot. Av en slump var det precis vad som hände nyligen när polisen Johan och hans kollega var i tjänst. 

Genom ett gott samarbete mellan polisen och två hästar kunde man gripa en rånare i centrala Stockholm. 

Jagade rånare på häst

Innan larmet hunnit komma fick två poliser på Birger Jarlsgatan syn på en man som sprang med en väska som folk pekade på och skrek. 

“Där är han, där är han! Vi red upp längs Birger Jarlsgatan, på väg hem, när vi hörde folk ropa. Alla pekade mot en person som så snart han såg oss började springa bort från platsen. Jag tittade på min kollega och tänkte direkt att något var skumt. När vi närmade oss mannen ökade han bara farten. Han bar på en väska som det plötsligt började fladdra pengar ur, massor av sedlar yrde runt mitt på Stureplan”, skriver Johan, som är gruppchef för Polisrytteriet, på Facebook. 

Han fortsätter: 

“Vi insåg att det här var något allvarligare och satte av i galopp för att komma ifatt honom. Det var som en dröm, någon springer och springer och det blir segare och segare för kroppen orkar inte. Det är så unikt med polisrytteriet. Folk blir som paralyserade när de hör oss – det här klappret av järnskor mot asfalten när vi kommer galopperande. Det är mäktiga 600 kilo vi sitter på. I det här fallet var vi två poliser som kunde ingripa, med varsin häst på varsin sida om gärningspersonen. Han visste inte vad eller vem han skulle fokusera på, det blev vårt övertag”. 

Med hjälp av de snabba hästarna lyckades poliserna stoppa mannen, utan att ha en aning om hur viktig deras insats var just då. 

“Precis när vi hade gripit mannen gick det ut ett larm på polisradion – Kan vi få bilar till Humlegårdsgatan, det har skett ett rån. Då var det otroligt skönt att direkt kunna svara – Det är gripet här. Gärningspersonen är fast och pengarna är i beslag.

Från ett väldigt lugnt läge i Stockholm city hamnade vi alltså mitt i ett pågående rån som avslutades med att vi från hästryggen grep personen. Den känslan glömmer jag aldrig”, skriver polisen Johan på Facebook. 

Till inlägget finns flera bilder på de duktiga hästarna som såg till att polisen kunde stoppa rånaren. I kommentarsfältet fortsätter hyllningarna att välla in, både till polisen och hästarna. 

Så fint att polisen delar med sig av sånt här. Vad skulle vi göra utan djur?, kan man fråga sig.

Dela gärna.