Rånarliga ger sig på pensionärer och stjäl tiotusentals kronor: ”Agerar med stor fingerfärdighet”

Flera äldre personer har drabbats av en stöldliga som åker runt och ger sig på pensionärer. Advokaten Lars Brandel hanterar flera målsägandes anmälningar, och enligt honom är personerna i ligan extremt fingerfärdiga, och därför enkla att falla offer för.

– Jag märkte inte att plånboken försvann, säger Monica Midholt, 68, en av de som drabbats av rånarligan till Expressen.

Runt 15-16 personer har anmält att de blivit bestulna av stöldligan, och ännu fler kan ha drabbats. Samtliga offer är pensionärer, och de flesta av dem äldre kvinnor.

Enligt Expressen består den så kallade stöldligan av tre män och en kvinna från Rumänien, och de är alla väldigt fingerfärdiga.

– Det är ett oerhört fult brott, där man angriper gamla människor som ofta har ytterligare handikapp, säger advokaten Lars Brandel, som är målsägandeombud för flera drabbade.

Äldre kvinna tar sig runt på äldreboende. OBS: Kvinnan på bilden har ingenting med artikel att göra. Foto: Kallestad, Gorm

Ligan ska ha rört sig från Skåne upp till Småland och södra Västergötland, och ofta har de slagit till när äldre personer handlat på den lokala Ica-butiken. I enskilda fall har brotten skett utomhus.

Det ska man tänka på för att inte drabbas

En av de som drabbades var Monica, 68, som blev av med två stycken Mastercard och några hundralappar.

– Jag minns hur en välklädd ung kvinna tilltalade mig på engelska vid fruktavdelningen i butiken. Hon frågade något om rädisor och jag försökte vara så hjälpsam som möjligt, berättar Monica för Expressen.

Enligt advokaten är personerna professionella, och en av offren säger att hon lärt sig att hålla hårt i handväskan och aldrig ha plånboken där i.

Foto: TT

Dela gärna så att andra personer är på sin vakt. Ha inte koderna till dina kort i plånboken, och håll hårt i handväskan.