Råttorna invaderar stan – för att folk lämnar sopor vid vägen

Problemet med råttor som tar sig in i städerna och springer omkring obekymrat blir större, och det på grund av att människor lämnar sina hushållssopor i och vid sidan om stadens offentliga sopkärl.

– Det har hänt att de har hoppat upp på mina kolleger, berättar sopåkaren Michaela Mrázová, som jobbar i Göteborgs innerstad, för Expressen.

Råttor som skadedjur har länge varit ett problem i många storstäder, men i Sverige började det inte bli markant förrän för cirka två år sedan, då råttorna tog sig in i centrala Göteborg och Stockholm för att leta mat.

Bilden på ”jätteråttan”, som hittades i Göteborg publicerades på sociala medier och satte skräck i många, men trots det slutade inte människor att slarva med soporna, vilket lockat in ännu fler råttor i Göteborgs stad.

 

Posted by Ove Nordström on Friday, 13 October 2017

”Hoppar upp på mina kollegor”

23-åriga Michaela Mrázová jobbar som sophämtare i Göteborg stad. För Expressen berättar hon att problemet eskalerat, då hon och hennes kollegor får handskas med råttor bland hushållssoporna dagligen. Nu slår hon larm.

– På Backaplan måste vi sparka på korgarna innan vi tömmer dem, så att råttorna springer ut. Det har hänt att de har hoppat upp på mina kolleger, säger Michaela.

Michaela berättar att folk fyller sina kärl hemma med sopor, och när dessa är tomma lämnar de skräpet utanför, i många fall även i offentliga papperskorgar som svämmar över.

– Jag vet inte hur vi ska lösa det, råttorna är överallt, säger Michaela till Expressen.

Sopor
Foto: TT

Dela för att uppmana andra att vara noggrann med soporna.