Regeringen föreslår skärpta straff för mord – fler ska dömas till livstids fängelse

.

Straffet för mord ska skärpas och fler ska dömas till livstids fängelse. Det förslaget väntas regeringen lägga fram i dag. 

Enligt justitieministern kommer lagändringen betyda att ”en majoritet” döms till livstid. 

– Man kommer att öka andelen livstidsdomar från ungefär 30 procent i dag, upp till över 50 procent, säger justitieminister Morgan Johansson (S), till Sveriges Radios Ekot.

I dagsläget döms den som har begått ett mord till 14 års fängelse. Om omständigheterna är försvårande döms livstid som straff.

Men nu ska det bli ändring på det, i alla fall om man får tro regeringen.

Nu finns en majoritet i riksdagen för en lagändring. Lagrådet kommer snart få ett förslag på bordet som innebär att morddömda i högre grad ska dömas till livstid i fängelse.

Justitieministern menar att strängare straff kan ha en förebyggande effekt, och pekar samtidigt ut flera faktorer som ska beaktas för att kunna utdöma lagens hårdaste straff. Det handlar exempelvis om gärningen planerats noggrant, ska dölja någon annan typ av brott eller varit särskilt hänsynslöst.

– Mord är det svåraste brottet man kan begå. Det är oåterkalleligt, har det väl begåtts, så går det aldrig mer att ta tillbaka. Därför bör man också, enligt min uppfattning, i ökad utsträckning döma till det hårdaste straffet, vilket är livstids fängelse, säger justitieminister Morgan Johansson (S), till Sveriges Radios Ekot.

Justitieminister Morgan Johansson (S). Foto: Susanna Pettersson Öste/TT

Vad tycker du om förslaget?