Regeringen riktar skarp kritik mot Sveriges nattklubbar – nu införs striktare regler: ”Det får vara slutfestat nu”

Under torsdagens blixtinkallade pressträff kom det glädjande besked för både Sveriges 70 plussare och för kultur- och idrottslivet.

Men till Sveriges nattklubbar levererades det inte lika positiva besked, rapporterar Aftonbladet.

Under torsdagens pressträff med socialministern Lena Hallengren och Folkhälsomyndighetens generaldirektör meddelade man att 70 plussare nu ska omfattas av samma rekommendationer som resten av befolkningen. 

LÄS MER: Kritiken mot 70-plussare – som ignorerar Folkhälsomyndighetens rekommendationer

Även kultur- och idrottslivet fick det glada och efterlängtade beskedet att gränsen för allmänna tillställningar med sittande publik höjs från max 50 personer till 300.

Men den ökade maxgränsen medförde andra regler. Deltagare ska sitta ned med en meters avstånd och endast två personer i samma sällskap får sitta tillsammans. Reglerna gäller kultur- och idrottsevenemang, men även andra samlingar som religiösa sammankomster.

”Smittspridningen ökar i världen”

Men trots att vissa restriktioner lättat var Stefan Löfven noga med att påpeka att coronapandemin är långt ifrån över.

Foto: Amir Nabizadeh, TT/ Shutterstock

– Smittspridningen ökar i världen, även i Sverige. Vi kan inte undvika att vi hamnar i det läget vi var i i våras, sa Stefan Löfven, under pressträffen.

Mikael Damberg (S), inrikesminister passade också på att ge en känga till Sveriges nattklubbar och de personer som gästar de trånga dansgolven ute i vimlet.

”Djupt oansvarigt”

Mikael Damberg menar att de tidigare lyfte förbudet för att restauranger med sittande publik skulle kunna ta in en trubadur. Men sedan öppnade nattklubbarna och det hade regeringen inte sett framför sig.

LÄS MER: Växande coronautbrott bland studenter – efter vilda fester mitt i pandemin: ”Djupt olyckligt”

– Det duger inte att springa omkring på fester, det är djupt oansvarigt och respektlöst, sa Mikael Damberg (S), inrikesminister.

Förbud återinförs

Mikael Damberg (S) presenterade även beslutet att offentliga danstillställningar för mer än 50 personer återinförs och blir förbjudet. Han betonade att detta inte är en rekommendation utan ett förbud som är straffbart enligt lag.

– Det får vara slutfestat nu, sa Stefan Löfven under pressträffen.

Vad tycker du om det här? Dela gärna artikeln och berätta.

#mc_embed_signup{background:#fff; clear:left; font:14px Helvetica,Arial,sans-serif; } /* Add your own Mailchimp form style overrides in your site stylesheet or in this style block. We recommend moving this block and the preceding CSS link to the HEAD of your HTML file. */

Få vårt nyhetsbrev

* indicates required
(function($) {window.fnames = new Array(); window.ftypes = new Array();fnames[0]='EMAIL';ftypes[0]='email'; }(jQuery));var $mcj = jQuery.noConflict(true);