Foto: TT/Youtube

Regeringen satsar miljarder på äldreomsorgen – nu ska alla hemtjänsttagare få en fast omsorgskontakt

Regeringen gör en satsning på äldreomsorgen.
Nu föreslås om en ny lag för en fast omsorgskontakt – för alla hemtjänsttagare i landet.

Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix / TT

Under valåret satsar regeringen ytterligare tre miljarder kronor till Sveriges kommuner och regioner. Det beskedet gav statsminister Stefan Löfven (S) på en gemensam pressträff med fackförbundet Kommunals ordförande Tobias Baudin och ansvarig minister Lena Hallengren (S) på en pressträff under torsdagen.

Äldreomsorgen får 2,5 miljarder kronor – enligt statsministern har äldreomsorgen därmed fått en ökning med 10 miljarder kronor i jämförelse med 2018.

Fast kontakt inom hemtjänsten – löftet till alla äldre

Vid sidan av alla siffror vill regeringen också införa en ny lag. Enligt förslaget ska alla hemtjänsttagare få en fast kontakt inom hemtjänsten.

Socialminister Lena Hallengren (S). Foto: Youtube/Regeringskansliet

– Välfärden är en avgörande del av det svenska samhället. Den är livsviktig både för dem som behöver den och dem som arbetar i den. En stark välfärd måste prioriteras och få kosta, säger socialminister Lena Hallengren (S).

Hon berättar att det är ett förslag som bygger på Barbro Westerholms (L) utredning.

– Den innebär en kvalitetshöjning inom såväl privat som offentligt driven äldreomsorg. Alla hemtjänsttagare ska genom den här reformen tilldelas en namngiven undersköterska som håller ihop hemtjänsten. Annars är det i dag ett problem att man som äldre har många kontakter och att hemtjänsten kan upplevas som splittrad och kanske ibland också otrygg, säger socialminister Lena Hallengren (S) på en pressträff.

Foto: Henrik Montgomery / TT

Hon menar att förslaget om fast omsorgskontakt är viktigt för de äldre.

– Genom en fast omsorgskontakt hålls vården och omsorgen bättre samman. Man själv och ens anhöriga vet alltid vem man kan kontakta. I de verksamheter man i dag redan jobbar så här, har det inneburit en ökad trygghet och kvalitet som är betydligt bättre för den äldre. Nu ska vi se till att införa detta så att det gäller för alla hemtjänsttagare i hela landet. En viktig del i reformen är just att den fasta omsorgskontakten är undersköterska. Det är en väldigt viktig kompetens att ha för att vara välfungerande i rollen som samordnare av vård- och omsorgskontakter, och också kunna göra en hel del bedömning av den äldres behov.

Nu återstår att se om förslaget får gehör i riksdagen.

Här kan man se reprisen av pressträffen där regeringen svarar på frågor om förslaget:

Vad tycker du om detta? Skriv gärna en kommentar på vår Facebook-sida!

Få vårt nyhetsbrev

* indicates required