Foto: Shutterstock/TT

Regeringen vill att butiker ska få porta tjuvar – nytt lagförslag på gång

Butiksinnehavare ska kunna porta tjuvar från att komma in.
Det nya lagförslaget väntas regeringen lägga fram inom kort, skriver Aftonbladet.

I dagens läge kan en handlare ”bara” neka en person tillträde – men får inte själva ingripa om människan inte följer detta.

Men nu vill alltså regeringen ändra på reglerna – och göra så att affärer ska kunna få porta folk.

Enligt ett nytt lagförslag ska butiksinnehavare nu kunna få porta tjuvar som begått brott i butik.  

Foto: Shutterstock

– Det är ju olyckligt att det inte funnits en tydlig viljeinriktning från samhället om att tydliggöra vad som är rätt och vad som är fel. Här är det helt okej för dig att komma in och fortsätta stjäla även om den som äger butiken vet att det är det du kommer att göra, säger Svensk Handels vd Karin Johansson till TT, enligt Aftonbladet.

Rent praktiskt så kommer det gå till som så att åklagare fattar tillträdesförbud efter polisanmälan, och det beslutet gäller i ett år i taget.

Statsminister Stefan Löfven (S). Foto: Shutterstock

Den som bryter mot förbudet riskerar fängelsestraff i sex månader.

– Jag bedömer att det här kommer att vara en effektiv åtgärd. Helt enkelt för att de som är i butiker och stjäl, hotar och trakasserar personal ska kunna stoppas från att vara i butiken, säger justitieminister Morgan Johansson (S) till TV4 Nyheterna.

Foto: TT

Vad tycker du om det här förslaget? Skriv gärna en kommentar och dela vidare!

#mc_embed_signup{background:#fff; clear:left; font:14px Helvetica,Arial,sans-serif; } /* Add your own Mailchimp form style overrides in your site stylesheet or in this style block. We recommend moving this block and the preceding CSS link to the HEAD of your HTML file. */

Få vårt nyhetsbrev

* indicates required
(function($) {window.fnames = new Array(); window.ftypes = new Array();fnames[0]='EMAIL';ftypes[0]='email'; }(jQuery));var $mcj = jQuery.noConflict(true);