Regeringens besked: I dag återinförs värnplikten i Sverige

Regeringen har i dag beslutat att återinföra värnplikten.

Alla som är födda 1999 eller senare kan bli valda att genomgå mönstring från 1 juli – och då göra militär grundutbildning, rapporter Sveriges Radio.

Efter att ha legat på is sedan 2010, gör nu värnplikten comeback. Försvarsmakten sedan 2010 förlitat sig på att fylla krigsförbanden med frivilligt sökande.

Men det har visat sig svårt att hitta rätt kompetens och tillräckligt med soldater och personal.  

– Vi har haft svårigheter att bemanna krigsförbanden på frivillig väg och det måste på något sätt åtgärdas. Därför är det nödvändigt att reaktivera värnplikten, säger försvarsminister Peter Hultqvist till Sveriges Radio.

Med dagens besked måste alla killar och tjejer som fyller 18 vara beredda på att de kan kallas till mönstring. Hur många som kommer få genomgå militär grundutbildning via plikt, beror på hur många som anmäler sig frivilligt.

Totalt kommer runt 13 000 kallas till mönstring, både frivilliga som de uttagna med plikt. Efter mönstringen kommer cirka 4000 väljas ut till den militära grundutbildningen.
Systemet liknar det i Norge, där man har både värnplikt och en professionell organisation.  

– Jag tror att det är bra om man har både kvinnor och män på arbetsplatsen, både civilt och militärt, och det finns en bra blandning. Jag tror att det leder till både bättre stämning och bättre effektivitet och bättre spegling av hela samhället. Dessutom så markerar det ju också en jämställdhet, säger Peter Hultqvist till Sveriges Radio.

Vad händer om man vägrar genomgå mönstring? Då finns det faktiskt påföljder som böter eller fängelse, men det har försvarsminister svårt att se kommer drabba särskilt många.

Vad tycker du om beslutet? Skriv dina tankar på Facebook och dela gärna! 

Publicerad av Newsner, gilla gärna