Foto: TV4/Youtube/TT/Wikimedia commons

Regeringens beslut: Iryna som förlorade benet i terrorattacken får inte nåd – ska utvisas från Sverige

.

Iryna, 38, från Ukraina förlorade benet i terrorattacken på Drottninggatan 2017.

Hon vittnade sedan mot terroristen, och ville stanna i Sverige. 

Men på torsdagen kom beskedet: Hennes ansökan om nåd hos regeringen får avslag, enligt SVT.

– Mänskligt sätt ett svårt beslut. Men juridiskt sätt är det ganska glasklart, säger justitieminister Morgan Johansson (S) till TT uppger SVT.

Nu kommer Irynas utvisning att genomföras.

Iryna fick tillfälligt uppehållstillstånd efter terrorattacken på Drottninggatan 2017. Sen dess har hon haft tillfälligt uppehållstillstånd i landet – för att bland annat vittna mot terroristen som mördade fem personer och dömdes för mordförsök på ytterligare 119.

– Jag kan känna en rädsla för det okända, för att jag inte vet vad jag kan förvänta mig och hur jag kommer att reagera. Jag kanske bara kommer att gråta, bli arg eller nervös. Eller så kommer jag känna mig stark. Men jag måste sitta där, jag måste vara i samma rum som honom, svara på frågor titta på honom. Det är viktigt för mig att se honom i ögonen, för att jag ska kunna gå vidare, sade Iryna före rättegången i en intervju med Aftonbladet.

Tidigare i somras kom beskedet att Iryna och hennes dotter skulle utvisas till Ukraina. Hon har därefter ansökt om nåd hos regeringen.

– Den här hemska tragedin som drabbade mig på den där gatan fortsätter att förfölja mig. Mitt liv är förstört, säger Iryna i en intervju med TV4.

Regeringens besked: Får inte nåd

Men på torsdagen kom alltså beskedet att regeringen inte tänker bevilja hennes nådeansökan. Johansson poängterar att det bara kan beviljas nåd i brottsmål, och inte i fallet som detta då det handlar om uppehållstillstånd.

– Vad vi kan göra inom lagens ramar har granskats av expertisen vi har, i grundlagsfrågor, förvaltnings- och migrationsrätt, säger Morgan Johansson vid en pressträff skriver TT, enligt SVT.

Enligt TT säger ministern att regeringen inte har möjlighet att ta upp prövningen, och inte heller bevilja den.

– Frågor om uppehållstillstånd omfattas inte av nådeinstitutet, möjligheten att bevilja nåd, säger han, uppger SVT.

– Mänskligt sätt ett svårt beslut. Men juridiskt sätt är det ganska glasklart, säger Johansson.

[arve url=”https://www.tv4play.se/iframe/video/3956731″ /]

Vad tycker du om detta? Skriv gärna en kommentar.