Regeringens nya förslag: Försämra postens service för att spara pengar

Snart kan postservicen i landet försämras, det är nämligen vad det innebär om regeringens kommande förslag går igenom. Eftersom att brevmängden minskat drastiskt vill politikerna spara pengar genom att låta det ta längre tid för posten att komma fram.

Inom kort kommer Regeringen att komma med ett förslag om att försämra postservicen i landet. Förslaget arbetas just nu fram av regeringskansliet, och om det blir aktuellt ska Postnord och övriga postdistributörer få två dygn på sig att distribuera drygt 90 procent av 1:a klassbreven. Detta innebär att postservicen blir sämre, eftersom att det kommer att ta dubbelt så lång tid för posten att komma fram jämfört med tidigare, det skriver Expressen.

Foto: Emil Langvad/TT

Vill spara pengar

Förslaget har varit på tapeten länge, då den minskade brevmängden har gett mindre inkomster till postdistributörerna, framförallt Postnord. Att låta brevsorteringen och utdelningen ta längre tid skulle innebära att man sparade pengar.

Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT

 

Höjning av brevporto

I regeringens arbete finns även en höjning av brevportot med. Idag kostar ett 1:a klassbrev som väger 50 gram sju kronor, men det kommer förmodligen att höjas då Postnord krävt en krona mer till att börja med. Enligt Expressen har de också önskat få en friare prissättning utan inblandning av riksdag och regering.

 

Om regeringens förslag går igenom så innebär det att brevbärarna tar längre tid på sig och servicen blir sämre, ett förslag som väckt starka reaktioner. Dela gärna om du röstar nej till förslaget.