Rekordkall köldsmocka sveper in – här varnar SMHI för blixthalka: ”Var uppmärksam på vägarna”

Kylan har dragit in över Sverige. I Nikkaluokta uppmättes under natten till tisdag säsongens lägsta temperatur, -32,5 grader. Samtidigt fortsätter snön att falla i delar av landet.

Den lappländska byn Nikkaluokta, några mil väster om Kiruna, är inte främmande för kyligt väder – tvärtom.

– Bland våra stationer är den välkänd för dess låga temperatur, säger Linus Karlsson, meteorolog på SMHI.

– Det beror på placeringen i fjälltrakten där det samlas kall luft i framför allt den lägre terrängen. Det gör att det blir väldigt kallt på bottnarna.

Varning för halka! Foto: Fredrik Sandberg & Johan Nilsson/TT

Enligt SMHI är vädret i norr ovanligt kyligt för att vara mitten av november och det går inte att utesluta att fler säsongslägsta temperaturer kan komma att noteras de närmsta dagarna.

Risk för halt väglag

I områdena väster om Vänern och i Gästrikland finns risk för en hel del snöbyar det närmaste dygnet. Lokalt kan snöfallet vara kraftigt och med temperaturer som på sina håll går ner mot nollan finns även risk för halt väglag.

– Man ska absolut vara uppmärksam på vägarna i dessa områden, säger Linus Karlsson.

Under mitten av veckan kryper den kalla luften söderut. I Skåne, Blekinge och Kronoberg finns risk för snö, även om prognosen fortfarande är osäker. Även i Stockholm kan snön falla under onsdagen eller torsdagen.

– Den nordostliga vinden gör att ett nederbördsområde skulle kunna leta sig in från havet och falla som snö, men det rör sig inte om någon omfattande nederbörd, säger Linus Karlsson.