Foto: Wikimedia commons/Shutterstock

Rekordpris på diesel i Sverige: Näst dyrast i hela världen – så mycket kostar det nu

Det blir dyrare och dyrare att fylla tanken.
Här är siffrorna som visar att Sverige har näst högst pris på diesel – i hela världen, skriver Expressen.

Experter i bland annat Storbritannien tror att priserna kan komma att öka än mer från dagens nivåer. Där tror sakkunniga att priserna snart kan vara de högsta sedan 2012, uppger BBC.

Samtidigt kostar en liter diesel i Storbritannien ”bara” 16,7 kronor. Sverige är nu uppe på rekordnivåer – 19 kronor per liter diesel. Det gör att vi just nu är näst dyrast i världen, efter Hongkong (19,5 kronor per liter), skriver Expressen.

bensinpris
Foto: Shutterstock

Men Sverige är inte ensamt i Norden om att ha höga drivmedelspriser – våra nordiska grannar hamnar också högt på listan över världens just nu dyraste dieselpriser.

Norge är trea på listan med 17,7 kronor litern. I Danmark är priset 16,3 kronor litern och i Finland 15,8 kronor litern, uppger Expressen.

Priset på bensin är i dagsläget 17,5 kronor litern i Sverige – det sjunde högsta i världen just nu enligt Global Petrol Prices.

Priserna på bensin och diesel har väckt starka reaktioner på sistone, inte minst på landsbygden. Miljö- och klimatminister Per Bolund (MP) menar att priserna höjts på grund stigande oljepriser och importberoende.

– Kan vi minska beroendet av den importen, då ger det också energitrygghet i Sverige, där vi producerar vår egen el att köra på och vi producerar våra egna biodrivmedel från svenska råvaror, sade Bolund i förra veckan till TT.

Löfvens besked: ”Ska inte sänka koldioxidskatten”

Samtidigt har statsminister Stefan Löfven (S) flaggat för att det kan bli aktuellt med stöd till hushållen – om de höga priserna fortsätter.

– Det gäller att hitta rätt sätt att göra det i sådana fall. Vi får se först hur länge det håller i sig, oljepriserna har ju gått upp förut och därefter ner. Men är det så att det är ihållande då måste vi fundera på hur man kan stödja individer och hushåll, men vi ska göra det på rätt sätt. Vi ska inte sänka koldioxidskatten till exempel, som några föreslår. Det vore direkt kontraproduktivt och dumt, sade Löfven till TT.

M vill sänka bensinskatten

Samtidigt föreslog Moderaterna nyligen att bensin- och dieselskatten bör sänkas med en krona per liter.

– Företagare, familjer och föräldrar som åker till jobbet lever just nu under ett hårt tryck, där man är helt beroende av bilen – och där vi har höga skatter, sade Moderaternas ekonomisk-politiska talesperson Elisabeth Svantesson då till TT, enligt Aftonbladet.

Foto: Wikimedia commons/Shutterstock

Vad tycker du om detta? Skriv gärna en kommentar på vår Facebook-sida.

Få vårt nyhetsbrev

* indicates required