Rekordvärme i helgen – hit kommer våren för att stanna

Alla som längtat efter värmen kan göra sig redo att plocka fram vårjackan och solglasögonen, för helgen bjuder nämligen på höga temperaturer och sol i flera delar av landet, och på många håll ser det ut att förbli så.

Helgen inleds med strålande sol i nästan hela landet med undantag från nordöstra delar som Mora och Östersund, det visar SMHI. Mars månad brukar kunna bjuda på allt från värme till stor nederbörd och busväder, men de som tröttnat på snön kan hålla sig i Svealand och Götaland där värmen ser ut att stanna. 
– Vi har en period med vackert väder framför oss. Det ser ut som att det blir en riktig ”vårbrukarhelg” i stora delar av landet, säger Johan Groth, metreolog på väderinstitutet Storm till Expressen.

Helgen bjuder på sol i nästan hela landet, på många håll runt 7 grader. Varmast blir det på söndag, då Svealand och Götaland väntas få hela 14 grader. 

När Expressen frågar meteorologen Johan Groth om värmen är här för att stanna svarar han: 
– Det ser onekligen så ut. Man kanske ska vänta lite med att plantera känsliga växter utomhus för det kan bli lite nattfrost på sina håll eftersom vi har så klart väder på många håll. Sen är vi alltså fortfarande bara i mars så det kan mycket väl bli så att vintern kommer tillbaka också i Götaland även om det inte finns några tecken på det just nu prognoserna även om vi tittar långt framåt.