Rektor larmar: Föräldrar struntar i rekommendationer – skickar sjuka barn till skolan

Sjuka, snuviga, hostiga och febriga.

På en grundskola i Göteborg larmar en rektor om att barnen skickas till skolan av sina föräldrar – trots att de uppvisar sjukdomssymtom.

”Så kan vi inte ha det”, skriver rektorn i ett utskick till föräldrarna enligt Sveriges Radio.

Efter ett långt sommarlov och en ännu längre pandemi har skolan återigen öppnat.

I slutet av augusti var det skolstart runt om i landet och under höstterminen råder huvudregeln i grundskolor och gymnasier att närundervisning ska ske i skolan.

Detta eftersom det anses vara den bästa undervisningsmetoden för många elever.

Regeln ska följas i största möjliga utsträckning – men det finns undantag.

skola, elever
Foto: Shutterstock

Då ska barnen vara hemma

Enligt Folkhälsomyndighetens rekommendationer ska exempelvis barn som uppvisar sjukdomssymtom stanna hemma och testa sig.

Om svaret visar sig vara positivt, ska barnet stanna hemma i 48 timmar efter den första symtomfria dagen.

”Vuxna och barn som blir sjuka med symtom som kan bero på covid-19 bör stanna hemma för att undvika att smitta andra”, skriver Folkhälsomyndigheten på sin hemsida och fortsätter:

”Då pandemin inte är över är det fortsatt mycket viktigt med det förebyggande arbetet för att minska risken för smittspridning och utbrott i skolan”.

skola, skåp
Foto: Shutterstock

Sjuka barn skickas till skolan

Men det är inte överallt som rekommendationerna fungerar, kring när barnen ska vara i skolan eller inte.

På en grundskola i centrala Göteborg har man problem med föräldrar som tycks strunta i råden – och skickar sina barn till skolan trots att de uppvisar sjukdomssymtom.

I ett utskick till föräldrarna kräver skolans rektor nu en förändring.

”Varje dag sedan skolstart har sjuka, snuviga, hostiga febriga barn kommit till skolan. Så kan vi inte ha det”, skriver rektorn i utskicket enligt P4 Göteborg.

sjukt barn, vab
Genrebild. Foto: Christine Olsson / TT

Rektor slår larm

I utskicket konstaterar rektorn att många av skolans lärare har blivit sjukskrivna. Man har vidare haft stora problem med att få tag på vikarier.

Enligt rektorn är det inte heller bara på den aktuella grundskolan i Göteborg som problemet föreligger.

Rektorn menar att det är ett utbrett problem även på andra skolor, att sjuka barn inte stannar hemma utan skickas till skolan ändå.

Vad tycker du om det här? Lämna gärna en kommentar!

#mc_embed_signup{background:#fff; clear:left; font:14px Helvetica,Arial,sans-serif; } /* Add your own Mailchimp form style overrides in your site stylesheet or in this style block. We recommend moving this block and the preceding CSS link to the HEAD of your HTML file. */

Få vårt nyhetsbrev

* indicates required
(function($) {window.fnames = new Array(); window.ftypes = new Array();fnames[0]='EMAIL';ftypes[0]='email'; }(jQuery));var $mcj = jQuery.noConflict(true);