Resenärer larmar om trängsel på bussar – mitt under coronapandemin: ”Chockad och orolig”

Folkhälsomyndigheten har dag in och dag ut uppmanat alla att hålla distansen och tvätta händerna. Vilket har varit A och O för att hindra smittspridningen.

Trots det larmar nu resenärer om trängsel på resebolagens färdmedel och menar att det är svårt att hålla distansen.

När Karin Isgren, 20, bokade sin resa med Flixbuss från Uppsala till Kalmar meddelade resebolaget att de vidtagit en rad säkerhetsåtgärder  i samband med coronapandemin, vilket Aftonbladet var först med att rapportera.

Därför blev hon chockad när hon klev på en fullsatt buss.

– När jag bokade stod det att de skulle ta hänsyn till corona, och att det skulle hållas lite extra luftigt. Det känns inte direkt tryggt att sitta och andas samma luft sju timmar, säger Karin Isgren.

Trots att det är fritt fram att resa i Sverige sedan några veckor tillbaka kände sig Karin inte alls trygg på bussen, inte bara för sin egen skull utan också för andra.

– Det räcker ju med att någon här skulle ha corona, så kanske alla sitter med det till slut, säger hon till Aftonbladet och fortsätter:

– Jag tycker att folk ska få veta hur det är. Om man nu är i riskgrupp så är det bra att veta att man kanske inte ska åka med bussbolagen när man ska åka iväg.

Foto: Picasa/ Anders Wiklund / TT

På bussbolagets Facebooksida har flera visat sitt missnöje.

”Hur kan det vara möjligt att ni kör fullsmockade bussar under rådande pandemi?! Jag tog det som självklart när jag nu släppte av min bonusdotter vid bussen. Ensamresande uppmanades av chaffören att slå sig samman med annan ensamresande för att få plats. Nu ska hon sitta alldeles för tätt enligt rekommendationer från FHM. Det var en nödvändig resa”, skriver en person.

”Så ni värnar inte om era passagerares hälsa? Genom att köra fulla långfärdsbussar tar ni inte ert ansvar! skärpning!”, skriver en annan.

Jelena Jovanovic, pressansvarig på bussföretaget Flixbus, säger till Aftonbladet att Flixbuss följer de riktlinjer som de har fått av branschorganisationen och Folkhälsomyndigheten.

Och i stället för att begränsa antalet platser ombord har bolaget försökt att minska trycket på bussarna genom att öka antalet turer.

Vad tycker du om det här? Dela gärna artikeln och berätta.


#mc_embed_signup{background:#fff; clear:left; font:14px Helvetica,Arial,sans-serif; } /* Add your own Mailchimp form style overrides in your site stylesheet or in this style block. We recommend moving this block and the preceding CSS link to the HEAD of your HTML file. */

Få vårt nyhetsbrev

* indicates required
(function($) {window.fnames = new Array(); window.ftypes = new Array();fnames[0]='EMAIL';ftypes[0]='email'; }(jQuery));var $mcj = jQuery.noConflict(true);