Restauranggäster försökte fly från branden – men stoppades för att betala notan

När det började att brinna i ett köpcentrum norr om Stockholm greps besökarna av panik och försökte snabbt att ta sig ut. Men på restaurangen Vapiano, som ligger i köpcentret, stoppades varje gäst för att betala i tur och ordning.
– Personalen samlades kring kassan för att ta betalt, säger Johan Anesäter, en av restauranggästerna.

Det var under söndagskvällen som brandlarmet gick i köpcentrumet Täby Centrum, norr om Stockholm, då det hade börjat brinna på taket. 17-årige Johan Anesäter och hans flickvän Malvina Porsmyr befann sig på restaurangen Vapiano i köpcentrumet, och hade precis fått sin mat när brandlarmet gick. 

Gästerna reste sig och började att gå mot utgången, men på vägen ut möttes de av personal som samlats för att ta betalt först. 
– Malvina har tidigare varit med om en brand så hon fick panik och sprang ut men jag var tvungen att stanna kvar och stå i kö medan larmet tjöt, säger Johan, till Aftonbladet.  

Johan köade och kom slutligen fram till kassan där han betalade. När han väl kom ut såg han att alla personer som varit inne på köpcentrumet redan var ute. 

Även om branden inte var nära restaurangen så är Johan och hans flickvän förvånade över hur Vapiano hanterade situationen. 

Veronica Sandström som jobbar vid Storstockholms brandförsvar menar att situationen i Täby borde hanterats annorlunda.
– Vid ett brandlarm ska man gå ut omedelbart. Man tar på sig ett mycket stort ansvar för sin egen och andras säkerhet om man väljer att inte gå ut eller om man hindrar andra från att gå ut, säger hon till Aftonbladet

När Aftonbladet kontaktar Charlotte Shinger, kommunikationschef på Vapiano, för att be henne kommentera händelsen skriver hon: 

– Enligt våra rutiner ska vi se till att omedelbart evakuera lokalen och här har vi brustit då vi inte agerat så snabbt och tydligt som vi ska. Vi vill understryka att ingen hindrades från att lämna lokalen.

Enligt brandförsvaret ska man alltid lämna lokalen så fort man kan när ett brandlarm går då man inte känner till brandens omfattning. Dela gärna för att uppmärksamma andra så att inte liknande situationer uppstår.