Rikard, 28, dog i Corona – nu vädjar lillebror Viktor till svenska folket: ”Tänk på Rikard när ni går och handlar”

28-årige Rikard Andersson från Katrineholm dog efter att ha smittats av corona. Nu vill hans lillebror Viktor Winterqvist att brorsan ska bli ihågkommen som någonting mer än en siffra i statistiken. Och uppmanar folk att följa Folkhälsomyndighetens råd.

”Du var inte bara en siffra i statistiken. Du var Rikard Andersson. Min storebror. Kung Rikard. Du var stor-tönten och jag var lill-tönten. Du var familjens envisa lilla oxe! Retstickan själv. En äkta förebild på så många sett”, så börjar Viktor Winterqvist det hjärtskärande inlägget på Facebook om sin bror som delats av tusentals.

Det är drygt en vecka sedan 28-årige Rikard Andersson från Katrineholm insjuknade i hög feber. Endast två dygn senare fick Rikard, som har downs syndrome, föras till sjukhuset med ambulans, vilket Expressen var först med att berätta.

Rikard hade visserligen ett medfött hjärtfel, men det var läkt sedan länge och Rikard kämpade på. Trots det gick hans liv inte att rädda.

– Första april fick vi meddelandet av min far som satt inne på sjukhuset att ni får komma och säga adjö, säger Viktor till Expressen.

”Tänk på Rikard när du ska handla”

Rikard somnade in och familjen fick sitta vid hans sida utan skyddsutrustning, vilket Viktor är tacksam för.

– Vi är glada att många föreskrifter brutits för brorsans skull. Han var en fyra-femåring i en 28-årings kropp. Att lämna en fyra-femåring på dödsbädden gör man ju inte, så vi är otroligt glada att vi fick vara med där utan masker, säger Viktor till Expressen.

Du får inte bara bli en siffra i Covid-19 statistiken.Du var den 2:a i åldersgruppen 20-29 som dog, i hela…

Gepostet von Viktor Winterqvist am Sonntag, 5. April 2020

Viktor som vakat vid sin brors sida befinner sig nu i karantän. Under tiden har han skrivit ett uppmärksammat inlägg på Facebook där han både hedrar sin bror och uppmanar folk att följa Folkhälsomyndighetens råd.

”Rikard, Covid-19 ”Corona” tog ditt liv ifrån oss. Jag var orolig för dig och våra äldre när jag hörde om riskgrupperna. Men trodde aldrig du skulle bli drabbad”, skriver han och fortsätter:

Så tänk på Rikard när du ska gå och handla, står i kön till kassan eller ska hälsa på någon. Ta folkhälsomyndigheten på allvar. Följ deras råd. Denna sjukdom är ingen lek, jag har sett vad den gör med en person. Bara för du inte är sjuk kan någon annan bli och är du sjuk så stanna hemma. Och snälla, de här med att tvätta händerna… Det kan vi väl fortsätta med även ”efter” Corona? Jag har lite blåbärstvål om någon vill ha.” Du är inte bara en siffra i statistiken. Du är Kung Rikard. Älskad för alltid av din familj ❤️”, skriver han i inlägget.

Det går inte att föreställa sig hur det känns att mista en nära anhörig. Men att läsa Viktors ord om sin bror Rikard är hjärtskärande.

Nu stoppar vi viruset tillsammans. Dela gärna så att fler förstår innebörden av att följa Folkhälsomyndighetens råd.