Robert Gustafssons överdos – nu berättar han ärligt om missbruket: ”Riktigt obehaglig…”

Komiker, skådespelare och artist. Robert Gustafsson har många talanger, och därför en långlivad karriär som pågått större delen av hans 54-åriga liv.

Robert Gustafsson anses av många vara Sveriges roligaste man, men privat har han fått kämpa mot ett pillermissbruk som ledde till en överdos, det berättar han om i podcasten ”Nemo möter en vän”.

– Det var en riktigt obehaglig upplevelse att känna så. Sedan var det den där överdosen. Jag ville prompt sova och glömde hur många tabletter jag hade tagit och var uppe i åtta stycken eller vad det var. Då föll jag i koma mer eller mindre och missade ett flyg och allt. Då blev jag jätterädd, berättar Gustafsson.

I mötet med podcastprogramledaren Nemo berättar komikern Robert Gustafsson att det var smärtan av njurgus som fick honom att ta smärtstillande.

– Det är ett stort rött kryss över det där. Jag tog smärtstillande när jag hade njurgrus vid ett tillfälle för att jag verkligen var tvungen. Annars har jag hållit mig borta från det för jag vill inte in i det där igen. Det tar väldigt lång tid innan jag tar en värktablett, då känner jag hellre smärta. Treo tar jag inte alls, säger han.

Robert Gustafsson om missbuket
Foto: Henrik Montgomery/TT

Tog åtta tabletter vid ett tillfälle

Men intaget av tabletter eskalerade, och vid ett tillfälle tog Gustafsson hela åtta tabletter.

– När man faller in i den sömnen och inte kan skrika eller ropa på hjälp eller somna. Det är samma upplevelse som du har när du tar en överdos som en narkoman. Jag blev så rädd att jag inte ens ville se paketet med rohypnolen, säger Gustafsson i podden.

Rädslan för vad som höll på att hända fick Robert Gustafsson att själv ringa upp sin läkare, som rekommenderade honom att trappa ner successivt, vilket fungerade.

Idag undviker han värktabletter helt och hållet, och berättar att han hellre rider ut smärtan.