Rosa balar på svenska åkrar är böndernas stöd till bröstcancerforskningen.

De vita ensilagebalarna på åkrarna är en vanlig syn på de svenska åkrarna om somrarna. Men i år har de fått sällskap – rosa balar har nu börjat dyka upp runt om i landet.
Anledningen? Lantbrukarna visar sitt stöd för bröstcancerforskningen.

Idén kommer ursprungligen från Nya Zeeland. En del av försäljningen går till att stödja forskningen, samtidigt den rosa färgen ute på fälten hjälper till att sprida budskapet. Kampanjen driver man tillsammans med BRO, Bröstcancerföreningarnas Riksorganisation.

Intresset från de svenska bönderna har varit oväntat stort.
– Vi trodde väl att vi skulle sälja en viss mängd av den rosa plasten till lantbrukarna, men vi sålde slut på rullarna väldigt kvickt, säger Torbjörn Wahlström, chef för utveckling och växtodlingsprodukter på Lantmännen till GP.

– När vi fick frågan från våra leverantörer i fjol tyckte vi det var en självklarhet att göra detta, säger han. Vi är många som känner någon som drabbats.

I runda tal kommer 150 000 rosa balar att synas på åkrarna. Lantbrukarna betalar ett något högre pris för en rosa plastrulle, men för varje såld rulle skänker Lantmännen en summa till Bröstcancerfonden.

– Vi har fått många glada tillrop, säger Torbjörn Wahlström. De rosa balarna ligger ju där längs vägarna och tanken är ju att få folk att undra vad det handlar om. Och det verkar vi ha lyckats med.

Jag tycker det här är fantastiskt. Alla lantbrukar som ställer sig bakom det här förtjänar att uppmärksammas.

rosabalar

Fotot: Facebook

Vill du ha fler artiklar som denna i ditt flöde så klickar du bara på gillaknappen nedan.