Rysk nobelpristagare säljer sitt pris – skänker pengarna till ukrainska flyktingbarn

Ryske journalisten och chefredaktören Dmitry Muratov vann nobelpriset 2021.

Nu säljer han sitt pris till förmån för ukrainska barn på flykt.

I ett Ryssland som snart skulle invadera Ukraina vann journalisten Dmitry Muratov Nobels fredspris 2021.

Han föddes 30 november 1960 i nuvarande Samara, Ryssland, och startade sin journalistkarriär på en sovjetisk tidning.

Efter Sovjetunionens fall 1991 startade han och några andra journalister tidningen Novaya Gazeta som verkat som en demokratisk aktör i ett Ryssland där tryck- och yttrandefriheten varit begränsad.

Dmitry Muratov, Foto: Youtube/ Nobel Prize

Tidningen har länge kritiserat det ryska styret. Sex arbetande journalister har blivit mördade till följd av artiklar de skrivit som kritiserat militära operationer, skriver Nobelprisets stiftelse sin hemsida.

När Dmitry Muratovi 2021 vann fredspriset var det för hans ”ansträngningar att säkerställa yttrandefrihet, som är en förutsättning för demokrati och bestående fred.”

Auktionerar ut sitt nobelpris

Nu rapporterar nyhetsbyrån AP att Dmitry Muratov valt att auktionera ut sitt pris för att skänka pengarna till ukrainska flyktingbarn, skriver Omni.

Även hela prissumman på fem miljoner kronor ska gå till FN:s barnfond UNICEF för att främja ukrainska flyktingbarnens framtid.

Flyktingar Ukraina
Foto: Shutterstock

Dmitry Muratov ska enligt Omni ha sagt att det är viktigt att se till att de sanktioner som satts in av resten av världen mot Ryssland på grund av kriget inte begränsar möjligheten att få fram humanitärt bistånd.

En riktig hjälteinsats!