Ryssland vill sänka straffet för hustrumisshandel

Våld i hemmet ska avkriminaliseras och endast straffas med böter, det vill den ryska duman som idag ska rösta igenom förslaget om att hustrumisshandel ska bli ett ”administrativt brott”. 
– Vi kvinnor blir inte förödmjukade av att en man slår oss, säger dem ryska ledamoten Jelena Mizulina, enligt Sveriges Radio.

Straffet för att misshandla kvinnan man är gift med kan förmildras från och med idag, onsdag. Den ryska lagen är uppdelad i ”vanliga brott” som går till domstol, och ”administrativa brott”, dit fortkörning och felparkering hör. Under onsdagen ska det Ryska parlamentet rösta var våld i hemmet passar in, och om den ryska parlamentsledamoten Jelena Mizulina får bestämma är det ett administrativt brott som ska straffas med böter.
– Vi kvinnor är svaga och att respektera familjens överhuvud mannen är obligatoriskt. Därför blir vi kvinnor inte förödmjukade om en man slår sin hustru, det sårar oss inte, men att såra mannen det är otänkbart, sa parlamentsledamoten Jelena Mizulina, enligt Sveriges Radio.

Enligt Sveriges Radio kommer den nya lagen innebära att en hustrumisshandlare som slår sin fru hårt som mest få böter eller 15 dagars fängelse, så länge hon inte bryter några ben. Dessa böter kan jämföras med beloppet för fortkörning i Moskva.