Ryter till mot gängkriminella som hotar vårdpersonal: ”Fixa skottskadan själva”

Den som orkar hota vårdpersonal är frisk nog att kastas ut från våra svenska sjukhus.

Det menar Expressen-krönikören Hanne Kjöller som nu ryter ifrån mot hoten på akutmottagningarna. 

”Om det finns några som svikit så är det snarare kriminella som valt att ställa sig utanför ett system där man bidrar efter förmåga och får efter behov”, skriver hon i Expressen

Det är mot bakgrund av det ökade kriminella våldet och hoten på akutmottagningarna som Expressen-krönikören ryter till. Samtidigt ställdes frågan i SVT:s Uppdrag Granskning om samhället svikit Biskopsgården apropå gängmorden där. Kjöller skriver att så kan det vara till viss del – men inte i andra avseenden. 

Såsom sjukvården. 

”Fattar människor hur många superspecialiserade kirurger som då lämnar säng­värmen hemma och kastar sig iväg till operation? Förutom ett tiotal specialistläkare och sjuksköterskor i tjänst på sjukhuset, kan överläkare från trauma, neuro, ortopedi, angio, kärlkirurgi, thorax, plastik, öron och ögon ringas in. Samt annan specialistutbildad personal”, skriver Hanne Kjöller i sin krönika som finns att läsa i sin helhet här i Expressen.

Bara i Malmö och Lund har över 80 personer vårdats för skottskador sen 2015, uppger SVT. De ingår oftast i kriminella nätverk med yngre män, och ibland vill vänner och anhöriga ta sig in på sjukhuset med kompisar. Personal på sjukhus har vittnat om hot och konflikter i samband med detta. 

Kjöller menar att ingen ska dömas på förhand – och att Sverige så klart inte kan införa något kollektivt portförbud. 

”Det är mot individer, inte ­grupper, som vården måste agera. Men, säger kanske någon, den skott­skadade 20-åringen i sjukbädden är kanske inte färdigbehandlad. Nej, så kan det vara. Men en vuxen människa som tillräckligt kry för att leva rövare på ett sjukhus är också tillräckligt frisk för att ta ansvar för sina handlingar”. 

Foto ovan: SVT/TT

Dela om du håller med Hanne! 

Publicerad av Newsner