Förslaget: Höj tobaksskatten och gör Sverige rökfritt

Ett rökfritt Sverige om tio år, det är en av några ambitioner som presenteras under Socialdemokraternas partikongress i Örebro, där hälsa står i fokius.

– Ändå finns det en oroande utveckling när det gäller stillasittande, rökning bland unga, fallolyckor bland äldre, farlig fetma, psykisk ohälsa och arbetsplatsolyckor och belastningsskador på jobbet, säger Daniel Färm, chef på tankesmedjan Tiden. 

Förra veckan presenterades Socialdemokraternas eftervalsanalys, som menade att sjukvården bidrog till att sänka partiets valresultat, och i samband med det pekades S ut som skyldiga för de växande vårdköerna.

Valanalysgruppens budskap fick S att inse att de måste utveckla sin sjukvårdspolitik, varpå S tankesmedja tog fram ett förslag som ska resultera i bättra folkhälsa på sikt. Förslagen presenterades under partikongressen i Örebro i lördags, lett av socialminister Lena Hallgren.

Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT

Skatt på socker och ett rökfritt Sverige

Skatt på socker, fler semesterdagar till de som tränar, och höjd tobaksskatt är några av de punkter som kan bli en del del av partiets nya sjukvårdspolitik. Ambitionen är att göra Sverige rökfritt 2030.

– Ändå finns det en oroande utveckling när det gäller stillasittande, rökning bland unga, fallolyckor bland äldre, farlig fetma, psykisk ohälsa och arbetsplatsolyckor och belastningsskador på jobbet. Det finns också stora skillnader där höginkomsttagare är friskare och inte lika ofta drabbas av skador, medan vanliga arbetare, ungdomar och pensionärer oftare drabbas av ohälsa. Det är viktigt att göra allt vi kan för att alla, oavsett inkomst, ska kunna leva ett friskt liv, säger Daniel Färm enligt Aftonbladet.

En annan del av arbetet för att göra Sverige rökfritt är att förbjuda synlig skyltning av tobaksvaror.

– Om Socialdemokraterna ska utveckla en hållbar hälso- och sjukvårdspolitik så behöver man investera kraftigt i förebyggande insatser på arbetsplatser, i skolor och i hur vi ska hantera människor levnadsval, säger Daniel Färm i en intervju med Dagens Nyheter.

Vad tycker du om förslaget? Dela gärna med dig av dina åsikter i kommentarsfältet.