Så enkelt kopierar tjuven din hemnyckel från bilden på Facebook.

Med dagens teknologi är allt möjligt – till och med att kopiera din hemnyckel från ett foto på Facebook. Ett test som tidningen PC för Alla har gjort visar att allt som krävs är en 3d-skrivare.  

I tidningens test som redovisas utförligt med en video, tar de ett foto med mobilen på en helt vanlig dörrnyckel. Den öppnades sedan i ett 3d-program på en dator. Väl i datorn förvandlade de fotot till en tredimensionell bild. Via den skrevs sedan en nyckelkopia ut på en 3d-skrivare. Det visade sig fungera hur bra som helst.
– Resultatet är skrämmande. Vi hade aldrig trott att det skulle räcka med en enda bild, säger PC för Allas konsumentredaktör Martin Appel i ett pressmeddelande.

Som konstaterat är resultatet skrämmande – och viktigt. Det gäller att vara försiktig med sina nycklar. Vem som helst kan på det här sättet skapa en kopia på din hemnyckel och ta sig in i ditt hem.

Att lägga ut nyckelbilder på nätet när man har flyttat är något som förekommer då och då på social medier. Det är en usel idé, menar Martin Appel.
– En Facebook-bild räcker faktiskt för att tjuven ska kunna ta sig in, säger han.

Dessutom finns det allt billigare och enklare verktyg för att skapa 3d-modeller vilket gör det här till något som alla bör vara medvetna om. Det spelar inte heller någon roll vilket typ av lås man använder.
– Oavsett vilken sorts lås du använder är det lika viktigt att vara försiktig och tänka på hur man hanterar sin nyckel. Det kan vara riskabelt att låta dem ligga framme – och att lägga ut bilder på Facebook, säger Håkan Hedlund på Stöldskydds­föreningen till tidningen.

Jag hade ingen aning om det här och blev väldigt överraskad när jag läste det. Därför vill jag gärna dela det här vidare så att fler blir medvetna om problemet. Om du känner likadant är det bara att dela vidare på knappen nedanför.

Vill du ha fler artiklar som denna i ditt flöde så klickar du bara på gillaknappen nedan.