Så får ungdomarna tag på olagliga smällare – Tullverkets skarpa varning till alla föräldrar: ”Allvarliga skador”

Olagliga fyrverkerier och smällare har ökat kraftigt bland unga de senaste månaderna.

Nu uppmanar Tullverket alla föräldrar att hålla koll på sina barn och varnar dessutom för konsekvenserna.

Redan under vintern 2021 varnade Tullverket för att mängden olagliga smällare ökat markant på marknaden. Även under 2022 har Tullverket sett en ökning.

Fram till november i år har Tullen beslagtagit 43 000 pyrotekniska produkter, vilket är en fördubbling av beslagen jämfört med året innan.

Foto: Johan Nilsson, TT/ Facebook

När Tullverket identifierat åldern på beställarna visar det sig att en tredjedel av köparna är under 18 år. Därför går tullverket nu ut med en varning till alla föräldrar.

”Vi vill därför göra föräldrar uppmärksamma på att det är bra att försöka ha koll på vad ungdomarna beställer på nätet. Inte minst nu inför nyår då fyrverkerier kan vara särskilt intressant”, skriver Tullverket på sin Facebook.

Varnar föräldrar

Enligt tullverket är tre av fyra av de beslagtagna pyrotekniska produkterna bangers.

Bangers är lagliga i flera länder, men just i Sverige är dessa olagliga. För att ta in dem i Sverige krävs tillstånd från Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB). Har du inte det kan du göra dig skyldig till smugglingsbrott.

”Bangers kan vara kraftiga som sprängladdningar och orsaka allvarliga skador. Vi vill varna för att hantera dessa produkter inte minst inför nyår när många är ute och firar”, säger Lina Andersson, biträdande chef för Tullverkets kriminalavdelning.