45 sätt att bli lycklig. Varning! Ditt liv kommer aldrig mer bli detsamma efter detta.

Att få ett lyckligt liv kan vara lättare sagt än gjort. Men med de här 45 punkterna har du åtminstone en god chans att lyckas. Min favorit är helt klart nummer 38. Vilken är din?

1. Bestäm dig för att vara lycklig.

lycka2

Forskare har kommit fram till att hela 40 procent av vår lycka går att styra, genom att helt enkelt bestämma sig för att man vill vara lycklig.

2. Le.

lycklig1

Bild: Flickr.

En undersökning vid Michigan State University visar att servicepersonal som log började må bättre (men att låtsas le hjälpte inte).

3. Var tacksam för det du har.

Skärmavbild 2014-10-16 kl. 17.21.53

Bild: Flickr

Tacksamma personer är lyckligare och har lättare att uppskatta även de vardagliga och små sakerna i livet.

4. Träna.

Bild: Flickr.

I boken The happiness advantage beskrivs en studie där personer som led av depression blev ordinerade träning. Längre fram visade det sig att återfallen var betydligt färre bland de som hade tränat.

5. Sov ordentligt.

Bild: Flickr.

Undersökningar visar att sömnen påverkar hur känsliga vi är för negativa känslor.

6. Var utomhus mycket.

Bild: Flickr.

En undersökning visar att personer som bor nära grönområden har en bättre mental hälsa.

7. Meditera.

Bild: Flickr.

Undersökningar visar att åtta veckor med daglig meditation gör dig mer lycklig.

8. Skaffa en ny hobby

Bild: Flickr.

Studier har visat att du kan bli lyckligare av att ha en hobby.

9. Lyssna på glad musik.

Bild: Flickr.

En studie från University of Missouri bekräftar att ditt humör förbättras om du lyssnar på glad musik.

10. Gå på yoga.

lycklig10

Bild: Flickr.

Enligt en studie är yoga mer effektivt än andra träningsformer, om man vill förbättra sitt humör.

11. Bo max 20 minuter från jobbet.

lycklig11

Bild: Flickr.

En brittisk studie visade att personer som hade max tjugo minuters restid till jobbet var lyckligare än folk som reser längre. Restiden till jobbet påverkar också hälsan, enligt studien.

12. Ha minst tio vänner.

lycklig12

Enligt en studie från Nottingham University är personer med många vänner lyckligare. Bland de som hade tio eller fler vänner var fler lyckligare än olyckligare.

13. Ha en bra kärleksrelation.

lycklig13

En studie från Cornell University visar att personer som är i en relation är lyckligare än personer som är singlar. Ju starkare relationen är ju lyckligare är personerna i relationen.

14. Ta små pauser.

lycklig14

Bild: Flickr.

Psykologen Sonja Lyubomirsky har kommit fram till att personer som börjar ta pauser i vardagen för att till exempel lukta på en blomma eller fundera över lyckliga minnen blir lyckligare.

15. Jämför dig inte med andra.

shutterstock_129401354

Att jämföra sig med andra kan både göra så att självkänslan blir sämre, och det kan göra dig mindre lycklig, enligt psykologen Sonja Lyubomirsky.

16. Låt inte pengar vara det viktigaste i ditt liv.

lycklig15

Bild: Flickr.

Personer som prioriterar pengar mycket högt löper större risk för att drabbas av depressioner och låg självkänsla, det har forskarna Tim Kasser and Richard Ryan kommit fram till.

17. Ta initiativ på jobbet.

lycklig17

Bild: Flickr.

Enligt forskaren Amy Wrzesniewski blir du lyckligare på jobbet om du tar fler egna initiativ. Att vara kreativ och att hjälpa andra gör dig också lyckligare.

18. Var generös mot andra.

lycklig18

Enligt forskaren Stephen Post kan du bli gladare av att volontärarbeta, donera pengar och hjälpa en granne. Det ger till och med stora hälsofördelar. Fantastiskt!

19. Planera en resa.

lycklig19

Bild: Flickr.

Oroa dig inte om du inte har råd eller tid att åka på en resa just nu. Enligt en studie som publicerades i tidskriften ”Applied Research in Quality of Life” är planeringen av en resa även den delen av resan som gör oss mest lyckliga.

20. Jobba med blommor.

lycklig20

Bild: Flickr.

En studie gjord av organisationen City and Guilds visar att florister och trädgårdsmästare är mest nöjda med sin karriär. Personer som deltog i studien berättade att de fick använda sina kunskaper varje dag och att de kände sig uppskattade. Om det känns lite extremt att byta yrke kan det kanske vara en idé att åtminstone skaffa ett par blommor till hemmet?

21. Ät lunch utomhus.

lycklig21

Bild: Flickr.

En studie från University of Sussex visar att personer som äter lunch utomhus är lyckligare. De i studien som var gladast på jobbet åt sin lunch på stranden, de som var minst glada på jobbet åt lunchen vid skrivbordet.

22. Bädda sängen.

lycklig22

Bild: Flickr.

Enligt Gretchin Rubin, grundare av ”The happiness project, är ett av de lättaste sätten att skapa ordning att bädda sängen. Enligt Rubin kan ordning och reda göra så att vi känner oss lugnare och gladare.

23. Fokusera.

lycklig23

Bild: Flickr.

En studie från Harvard visar att personer som tänker på annat än vad de gör är olyckligare än personer som fokuserar och är närvarande i nuet.

24. Ät frukt och grönsaker.

lycklig24

Bild: Flickr.

En studie från ”The National Bureau of Economic Research” visade att personer som äter minst sju portioner frukt och grönsaker varje dag är lyckligare än de som äter mindre frukt och grönt.

25. Lär dig något nytt.

lycklig25

Bild: Flickr.

Enligt en studie från 2009 blir man lyckligare på lång sikt av att lära sig nya saker, som till exempel att lösa ett matteproblem eller att lära sig köra bil.

25. Stäng in dina problem i ett kuvert.

lycklig26

En studie visar att man kan må bättre av att skriva ner dåliga erfarenheter och sedan stänga in anteckningen i ett kuvert.

26. Omge dig med glada personer.

lycklig27

En studie visar att personer som har lyckliga vänner och lyckliga personer runt sig har större chans att bli lyckligare i framtiden.

27. Skaffa ett husdjur.

lycklig28

Bild: Flickr.

Flera studier har gjorts som visar att ett husdjur minskar känslor av ensamhet och ångest. (Men tänk på att det är ett stort ansvar att ta hand om ett djur också.)

28. Pengar över? Köp en upplevelse istället för något materiellt.

lycklig28

Bild: Flickr.

En studie som 1000 amerikaner deltog i visar att de flesta känner mer lycka av köp som ger dem en upplevelse, som en resa eller en konsert, än materiella saker som till exempel en bil.

29. Stoppa undan telefonen.

lycklig29

Forskare gjorde en undersökning bland studenter, och det visade sig att de som ofta pillade med sin telefon hade lägre betyg, mer ångest och var mindre lyckliga.

30. Jobba med dig själv.

lycklig30

En studie som undersökte studerande idrottsmän på Stanford University visade att inre faktorer såsom bra självkänsla var mer avgörande för lyckan än yttre saker som till exempel hur mycket speltid de fick i sina matcher eller vilket stipendium de hade fått.

31. Gör förändringar.

lyckligare31

Även saker som gör dig lycklig kan bli en rutin, åtminstone enligt Sonja Lyubomirsky som är professor i psykologi vid University of California. Får du till exempel frukost på sängen varje dag blir det till slut vardag.

32. Var utomhus varje dag.

lycklig32

Bild: Flickr.

En studie från London School of economics and political science visade att personer blev lyckligare av att vara utomhus. Lyckligast är man inte i en storstadsmiljö, utan ute i naturen.

33. Drick mycket vatten.

lycklig33

Bild: Flickr.

En studie från 2012 visar att det räcker med att vara lite uttorkad för att man ska känna sig trött och irriterad.

34. Åk ut till havet.

lycklig34

Bild: Flickr.

En brittisk studie visar att ingen annan miljö gör oss lyckligare än att vara vid havet.

35. Gå med i ett lag.

lycklig35

Bild: Flickr.

2009 kom forskare vid Oxford University fram till att personer som tränar tillsammans med andra mår bättre efteråt än personer som tränar själva.

36. Ät choklad.

lycklig36

Bild: Flickr.

Forskare har kommit fram att endorfin, som får oss att må bra, frigörs när vi äter choklad.

37. Ät stark mat.

lycklig37

Bild: Flickr.

Forskare har kommit fram att endorfin, som får oss att må bra, frigörs när vi äter choklad.

38. Ge någon en kram.

lycklig38

Bild: Flickr.

En studie från Pennsylvania State University visar att personer som ger fem eller fler kramar varje dag är lyckligare än personer som inte gör det.

39. Lär dig säga nej.

lycklig39

Psykologen Thelma Davis säger ”Att säga ja till lycka innebär att säga nej till saker och personer som stressar dig”. Att säga ja till allt och alla kan göra dig stressad, så säg bara ja till saker som du mår bra av i längden.

40. Drick ett glas vin.

lycklig40

En spansk studie visar att vin i måttlig mängd kan minska risken för depression.

41. Var själv ibland.

lycklig41

Bild: Flickr.

Enligt Eric Klinenberg, sociolog vid New York University, kan vi uppleva en frihetskänsla över att få vara ensamma då och då.

42. Städa.

lycklig42

Ja, forskare på UCLA Center on everyday lives and families har faktiskt kommit fram till att ett städat hem ger både bättre humör och bättre självkänsla.

43. Åk tunnelbana istället för att köra.

lycklig43

Bild: Flickr.

Det här trodde nog ingen, men en svensk studie kom fram till att personer blev lyckligare generellt när de åkte tunnelbana istället för att köra bil till jobbet. Då hade de också tid för att läsa eller ta en tupplur. Förhoppningsvis fungerar det här även när man tar spårvagn eller buss.

44. Skippa tankarna på att hämnas – det gör dig olycklig.

lycklig44

En studie visade att personer mår sämre av att ge igen efter att ha råkat ut för något dåligt.

45. Ät frukost.

lycklig45

Bild: Flickr.

Studien ”The Cognitive Effects of Breakfast study” visade att personer fick en bättre hälsa både fysiskt och psykiskt när de åt frukost.