Så himla bra, IKEA! Skickar 10 000 monterbara hus till flyktingar i Irak.

Enorma mängder flyktingar lever under hemska förhållanden och har knappt någon respektabel plats att sova på. Det är ett faktum som Ikeas välgörenhetsstiftelse vill göra någonting åt. Nu ska de leverera 10 000 bostäder till Irak.

Byggnadstillverkaren Better Shelter finansieras av Ikeas välgörenhetsstiftelse Ikea Foundation. Och det är de som har fått en beställning på 10 000 monterbara byggnader av FN:s flyktingorgan.

Enligt nyhetsbyrån Irin har husen redan börjat produceras och de första leveranserna till flyktingläger i Irak är planerade till i sommar. Om man jämför med ett flyktingtält så kostar de här husen tre gånger så mycket och har dessutom en livslängd på tre år i stället för jämförelsevis ett halvår. Husen ska rymma fem eller sex personer.

Husen har en klassisk Ikea-touch. De ska, enligt uppgift, bara ta fyra till åtta timmar att montera ihop utan några särskilda verktyg.

De är 17,5 kvadratmeter stora och gjorda av lättmetall med plastpaneler som väggar. Men det bästa av allt är kanske ändå är att de ska tåla både extrem hetta och kyla. Husen har redan testats med hjälp av 40 familjer i Irak och Etiopien.

– Vi har fått regelbunden feedback från familjer som bor i konstruktionerna och har vinnlagt oss om att ta hänsyn till deras synpunkter i vår design, säger Anders Rexare Thulin, vd för Better Shelter, enligt Irin.

Här ser ni en bild på hur bostäderna ser ut på insidan.

Foto: Better Shelter.

original

Publicerad av Newsner, gilla gärna