Så hyllas Lena Endre – efter att ha läst klassiska dikten ”Nyårsklockan”

Lena Endre fick den stora äran att läsa den klassiska dikten ”Nyårsklockan” i samband med tolvslaget, från Skansen.
Nu hyllas hon stort för sin insats.

Skådespelerskan och regissören Lena Endre fick den stora äran att läsa in det nya årtiondet från Skansen, med Alfred Tennysons dikt ”Nyårsklockan”, en tradition som går tillbaka hela vägen till slutet av 1800-talet.

Lene Endre läste ”Nyårsklockan”

Inför framförandet berättade Endre för DN att hon sällan förberett sig så mycket för en så pass kort text.

– Jag tror fasen inte att jag har övat på en tre minuters text såhär mycket någonsin tidigare. Den sitter men plötsligt kan det ju hända något på scen som gör att du tappar koncentrationen. En raket kan smälla av för tidigt eller vad som helst, sa Endre inför framträdandet till Dagens Nyheter.

När tolvslaget slog i Sverige stod då Lena Endre på Skansen i Stockholm och läste ”Nyårsklockan”.

Bildkälla: Skärmdump/SVT

Nu hyllas hon också för sin insats.

Expressens krönikör Anders Björkman skriver att Lena Endre gjorde en bejublat framträdande, framför allt på grund av att hon gjorde den så klassiska dikten till sin egen.

”Hon ropade inte ut orden, som många har gjort. Hon var heller inte för nedtonad.Lena Endre var tydlig, hon gav stroferna mening, den gamla dikten började leva”, skriver han.

”Varenda ord skälvde”

Under den stora nyårsfesten på Skansen uppträdde en mängd artister, bland dessa årets Idol-vinnare Tousain ”Tusse” Chiza samt Stina Wolter.

Den sistnämnda tog till Instagram för att hylla Lene Endre för sin isats.

Aldrig tidigare har jag rörts till tårar. Varenda ord skälvde och klongade rakt in i verkligheten, tiden, människosjälen och hens envisa hopp och längtan”, skriver Stina Wolter på Instagram.