Så lurar bedragarna dig på Facebook med blufftävlingar.

Facebook-sidor som Elektronikfestivalen och ttävlingen.se lockar med dyra vinster för minimal ansträngning. Men allt pekar på att sidorna är bluff, skriver Metro.

Allt som krävs för att delta är att man klickar. Priserna som sidorna lockar med är bland annat iphone6-telefoner och husvagnar.
– Allt pekar på att det är samma personer som ligger bakom sidorna, säger Conny, mannen som driver bluffakuten, en sida dedikerad till att upplysa om de falska tävlingarna.

Han började intressera sig för bluffsidorna efter att flera av hans Facebook-vänner spridit tävlingarna. Han började pressa sidorna.
– Hur kan de finansiera vinsterna på hundratusentals kronor – massa Playstations och Iphones, det finns ingen sponsor och sidorna är inte kopplade till någon verksamhet?

Det dröjde dock inte länge innan han blev blockerad.

Enligt Metro är syftet med tävlingarna att skaffa följare och likes. Bedragarna kan sedan sälja vidare trafiken till företag som vill köpa klick till sin sajt.
– Min uppfattning är att de här sidorna lottar ut saker som inte finns för att först skaffa sig några tiotusentals blåögda och naiva klickare, säger it-säkerhetsexperten Fredrik Ljunggren till Metro.

Elektronikfestivalen och andra sidor bryter dessutom mot Facebooks regler. När Metro kontaktade Facebooks pressrepresentanter meddelar man att Elektronikfestivalen nu har rapporterats.

Förra året hade Tävlingen.se en utlottning av presentkort på 50 000 kronor hos Ikea. Företagets svar:

ikea