Så undviker du torr hy i vinter – 4 knep som verkligen fungerar

Under vinterhalvårets mörka månader besväras många av torr hy som inte vill ge med sig. Orsakerna kan vara flera, men kyla och låg luftfuktighet kan göra att det yttre hudlagret blir torrt, ömtåligt och i värsta fall sprucket. För att motverka, eller ännu bättre – undvika detta, har vi listat tips på saker du kan göra för att behålla lystern.

1: Mandelolja 
För dig som har känslig hy är hudkrämer som innehåller mandelolja ett bra alternativ. Mandelolja liknar kroppens egna återfuktande oljor, vilket gör att den är skonsam och passar många hudtyper.

Förutom att den återfuktar och vårdar huden så förebygger den rynkor. Krämer rika på mandelolja har också en utslätande effekt vilket gör att smink blir enklare att applicera.

2: Drick vatten 
Det är ingen myt att vatten är det äldsta och bästa skönhetstipset i mannaminne. Är du uttorkad på insidan syns det på utsidan.

Under vintern är många dåliga på att få i sig vatten då värmen inte gör sig påmind, men det är minst lika viktigt då. Ett hett tips är att blanda vetegräs i vattnet då det har en uppiggande effekt. 

3: Rengör rätt
För att din hy ska kunna absorbera återfuktande krämer bör den vara ordentligt rengjord. Parfymerade tvålar och ansiktstvättar torkar snabbt ut hyn, särskilt om du redan är torr. Många tvålar innehåller kemikalier eller rengöringsmedel som kan irritera huden, därför bör valet av rengöring göras med omsorg.

En mild ansiktstvätt som rengör på djupet och som är fri från parfym är att rekommendera om du har känslig hy. Håll utkik efter rengöring som även verkar återfuktande för både kropp och ansikte.

4: Smörj ofta
Det finns en myt som säger att hudkrämer slutar att ge effekt om man smörjer in sig ”för ofta”. Detta är falskt. Hudens yttre skikt kan liknas vid en mur. När huden skadas av yttre faktorer eller produkter blir huden torr och murbruket kan inte hålla ihop. Det som händer då är fukten försvinner ut och irriterande ämnen kan komma in.

Ett bra tips är att använda en lotion som är rekommenderad även för småbarn. Då bebisar och yngre barn lätt får torr hud och eksem är dessa produkter framtagna för att verka både snabbt, skonsamt och långsiktigt. Tips: krämer som rekommenderas av barnläkare är ett säkert kort.

Annons: Cetaphil är en hudvårdsserie med milt rengörande och effektivt återfuktande produkter för ansikte och kropp. De är framforskade av läkare för känslig hud och ingår i många Hollywoodstjärnors dagliga hudvårdsrutin. Cetaphil kan du köpa på apotek. På deras hemsida kan du läsa mer om vilka produkter som passar just din hudtyp. Klicka här för att komma till Cetaphil.

Din hy ska hålla länge, så kom ihåg att ta hand om den. Gilla gärna om du vill ha fler smarta tips på hur du tar hand om dig själv.