Sälenbornas coronarädsla inför sportlovet – vädjar till turister: ”Visa oss lite respekt”

Från och med måndag går eleverna i många av landets skolor på sportlov. Ett av de mest populära resmålen bland svenska turister är Sälenfjällen, men där råder just nu en stor oro bland ortsborna. Detta i och med rådande pandemi och risk för ökad smittspridning.

– Jag har själv nära och kära som är i riskgrupp. Jag hoppas för min och för andras nära och kära, att de sköter sig och följer alla råd och restriktioner som kommer, säger Sälenbon Connie Grund till Aftonbladet.

Varje vinter strömmar flera 100 000-tals turister in i Dalarna för att njuta av Sälenfjällens skidåkning. Sportloven är några av de mest folktäta veckorna, då människor vallfärdar till Sälen från hela landet. 

Tusentals turister påväg till Sälen

Säsongen 2018/2019 slog svenska fjällen rekord i antalet sålda liftkort. Och svenskarnas intresse för skidåkning verkar inte ha minskat, trots rådande pandemi. 

Foto: Henrik Holmberg / TT

Under måndagen inleds sportloven på skolor i hela landet, vilket skapar en oro bland Sälenborna som inväntar en anstormning av turister. 

“Visa oss respekt”

Sälen är med sina fjäll beroende av turismen. Men då det samtidigt pekas ut som det område med högst smittspridning i regionen är ortsborna splittrade. 

Gunnar Nilsson är född och uppvuxen i Sälen, och vet hur turister kan bete sig. För Aftonbladet berättar han att alla inte följer råden om att exempelvis avstå från att gå in i butiker i stora sällskap. 

– Åk på fjället, åk på backarna och njut av det. Men visa oss respekt vi som bor här, ni behöver inte åka sju personer till butiken och gå in där. Skicka en till Bolaget, visa oss respekt vi som bor här så finns det plats åt alla, säger Gunnar Nilsson till Aftonbladet

Foto: Shutterstock

Utesluter inte att stänga igen

Redan i december, när Sälenfjällen precis öppnat sina skidanläggningar, rapporterade SVT om trängseln i Sälen som gjorde ortsborna nervösa, framförallt för att man då såg en ökning av smittspridningen.

Sedan dess har Sälen fortsatt få hålla öppet, men enligt Dalarnas smittskyddsläkare Anders Lindblom kan det vara aktuellt med en nedstängning av vissa skidverksamheter, om man ser att smittspridningen ökar de kommande veckorna, något SVT rapporterat om.

Vad tycker du om skidresor under pandemin? Dela gärna med dig av dina tankar i kommentarsfältet på Facebook.

Få vårt nyhetsbrev

* indicates required