Samtliga tre poliser frias efter dödsskjutningen av Eric Torell, 20

Tre poliser har stått åtalade för att ha skjutit ihjäl Eric Torell, 20, i augusti förra året.

I dag kom domen i Stockholms tingsrätt – och samtliga tre poliser frias.

Bland annat då tingsrätten anser att poliserna befunnit sig i en inbillad nödvärnssituation.

Det var den 2 augusti förra året som 20-årige Eric Torell sköts till döds av polisen. Eric, som hade Downs syndrom, leke med en leksakspistol som polisen misstog för att vara en riktig.

Eric Torell, 20, sköts till döds

Tidigt på morgonen rymde han hemifrån och lekte med sin leksakspistol. Poliserna misstog vapnet för att vara riktigt och misstänkte att Eric kunde vara farlig, och sköt honom därefter till döds.

Foto: Privat

I april tidigare i år kom beskedet från Åklagarmyndigheten att tre poliser utreds i ärendet.

– Det här en jättetragisk händelse för alla involverade, sade chefsåklagare Martin Tidén då på en pressträff.

Poliser åtalades

Poliserna avfyrade sammanlagt 25 skott varav tre träffade 20-åringen.

En av poliserna, som sköt Eric i ryggen, åtalades för tjänstefel, den andra, som sköt Eric i ryggen med skottet som dödade honom, åtalades för vållande till annans död samtidigt som den tredje, polisinsatschefen som var ansvarig vid ingripandet, åtalades för tjänstefel.

De båda poliserna har nekat till brott och har under förhandlingarna berättat att de känt att de befann sig i livsfara, samt att händelseförloppet gått väldigt fort.

Samtliga tre polliser frias av Stockholms Tingsrätt

I dag kom beskedet att samtliga tre poliser frias, meddelar Stockholms tingsrätt. Bland annat då tingsrätten anser att poliserna befunnit sig i en inbillad nödvärnssituation.

STOCKHOLM 20180805 Blommor och och ljus på den plats där Eric Torell blev ihjälskjuten. Foto: Stina Stjernkvist / T

Tingsrätten kan inte heller fastställt vilken position 20-åringen hade när han träffades. Samtidigt menar man att det även är orimligt att kräva att poliserna skulle ha utfört verkanskontroll på det sätt som åklagaren menat.

– Det kan tyckas anmärkningsvärt att poliserna sköt hela 25 skott vid tillfället men den frågan har alltså inte varit föremål för tingsrättens straffrättsliga prövning utan det har i huvudsak handlat om två skott, säger rätten ordförande chefsrådmannen Erik Lindberg efter att domen meddelats enligt Aftonbladet.

– Det har inte heller bedömts som rimligt att poliserna i den inbillade extremt hotfulla situationen skulle ha stannat upp mellan de näst sista och sista skotten när övriga 23 skott som avlossats i snabb följd har godtagits. Poliserna slutade att skjuta när de upplevde att hotet inte längre kvarstod.

”Naturligtvis en stor tragedi”

Samtidigt konstaterar tingsrätten att händelseförloppet kan ha varit annorlunda än det som åklagaren har presenterat.

– Det inträffade är naturligtvis en stor tragedi för alla inblandade parter men förstås främst för den unge mannens familj. Oavsett utgången i målet har förhoppningsvis rättegången kunnat bidra till att räta ut några frågetecken om hur detta tragiska kunde inträffa, säger Erik Lindberg enligt Aftonbladet.

Då poliserna frias har skadeståndsanspråken avslagits.

Texten uppdateras!