Sara och dottern Hertas underbara initiativ – bjuder in till dejtinghelg för unga med Downs syndrom

Herta Harrysson, 22, och hennes mamma Sara bjuder in unga med Downs syndrom till en dejtinghelg.

– Dejting kan vara lite klurigt när man har en funktionsvariation, det är inte alltid det är lika självklart, säger Sara till Newsner.

Förhoppningen är såklart att finna sitt livs kärlek, men nyfunnen vänskap går minst lika bra.

Herta Harrysson har precis fyllt 22 år och känner sig redo att finna kärleken. Men att göra det är inte alltid lätt och för personer som har en funktionsvariation, kan det vara ännu lite klurigare.

Vi har funderat på det här med att dejta med en funktionsvariation länge egentligen. Det är inte så självklart alla gånger. Ofta behöver man kanske hjälp att boka in en dejt, ta sig dit och så vill man som förälder känna sig trygg med vem ens barn träffar, säger Sara till Newsner.

Herta och Sara bjuder in till dejtinghelg
Foto: Privat

Vill träffa kärleken

Men nu när Herta är sugen på att börja dejta bestämde sig Sara för att ta tag i saken. Till en början vände hon sig till olika forum fr föräldrar som har barn med Downs syndrom och efter att ha kommit med förslaget så märkte hon snart att intresset var stort.

Många har ju tänkt precis samma sak som jag har gjort så då tänkte jag att någon måste ta tag i det och skapade en grupp, säger Sara.

Sagt och gjort. Den 21-23 april är det dags för den stora dejtinghelgen och den kommer gå av stapeln i Halmstad.

Hittills har 32 föräldrar gått med i gruppen och 11 har redan anmält sig till dejtinghelgen. Men hur dejtinghelgen ska gå till, är inte helt spikat ännu.

Jag och Herta har pratat lite om vad vi tycker om att göra, kanske gå på restaurang och så. Men jag tror vi behöver lite mer struktur. Någon har föreslagit bowling, en annan äventyrsbad, säger Sara och tillägger:

Men så vill man ha tid att bara umgås också. Jag letar just nu efter ett hotell, det vore kul om alla kunde bo tillsammans så det blir naturliga möten vid frukosten och så.

Dejtinghelg för unga med Downs syndrom

Sara är spänd på vad som komma skall och Herta likaså. Men även om det inte finns några garantier för att det blir kärlek vid första ögonkastet för någon, så hoppas de båda på att finna nya vänskaper.

Även om man inte hittar kärleken direkt så kan man få nya vänner, och för mig som förälder känns det bra att få träffa andra föräldrar. Om Herat skulle träffa någon som bor långt bort kanske, så vill jag vara trygg med vilka hennes partners föräldrar är.  Det är många sådana saker jag tänkt på genom åren, det går ju inte bara att släppa iväg dem hur som, säger Sara.

Det känns bra, säger Herta.

När man har en funktionsvariation(t ex downs syndrom) kan det där med dejting och träffa kärleken vara lite svårt. Ofta…

Posted by Sara Harrysson on Sunday, March 5, 2023

Vi önskar Herta stort lycka till och hoppas att hon finner kärleken snart.