Satsningen: Nu ges skattemiljoner till konst – som ska visas för svampar och maskar

(OBS! Personen på bilden har inget med nyheten att göra).

1 030 000 kronor. Så mycket kostar Konstnärsnämndens nya konstutställning ”Konst för fåglar, humlor, skalbaggar, maskar och svampar”. Men detta är inte en utställning i vanlig bemärkelse. Den är nämligen inte till för människor – i stället kommer maskar, svampar och skalbaggar (!) utgöra publiken.

– Det är de som är huvudpersonerna. Vi ser dem som bofasta och oss som migranter, säger konstnären Mats Caldeborg, till Expressen.

Notan får skattebetalarna stå för.

”Konst för fåglar, humlor, skalbaggar, maskar och svampar”. Så heter Konstnärsnämndens nya konstutställning som nyligen presenterades av Kulturbryggan, vars ledamöter väljs ut av nämndens styrelse.

Projektet har fått 1 030 000 kronor i finansiering – skattepengar.

I publiken: Fåglar, maskar och svampar

Konstutställningen är inte till för människor – utan till ”naturens invånare”.

Fyra konstnärer får i uppdrag att skapa konsten.

Här är naturens mindre invånare – som projekttiteln antyder – inte de avbildade, utan mottagare av konsten. Projektet ska bjuda in fyra konstnärer med uppgift att göra konst där dessa livsformer är mottagare och mål för den konstnärliga insatsen. Fråga sig vad som är stort och vad som är litet, vad som är upp och vad som är ned, vad som är gult eller blått. Här måste man också fråga sig, inte bara vad konst är, utan om konst finns överhuvudtaget”. 

Så skrev konstnärsparet Mats och Katrin Zackrisson Caldeborg i sin ansökan som nu godkänts av Kulturbryggan, rapporterar Expressen.

Mikael Theorin, Kulturbryggans verksamhetsledare, försvarar projektet. Även om det i initialt bara är naturen som får ta del av konsten, så hoppas han att människor kan glädjas åt det senare.

– Tanken är inte att det är småkryp som ska vara mottagare av det här i slutändan. Det handlar ju om att hitta på nya sätt att tillgängliggöra konst på – för människor. Det är ett väldigt utforskande projekt, säger han till Expressen.

”Finns konst överhuvudtaget?”

Syftet med projektet är att väcka frågan om vad konst egentligen är. Finns konst överhuvudtaget?

– Projektet går ut på att undersöka… alltså frågeställningen ytterst är: finns konst och kultur överhuvudtaget? Hur kan man undersöka nya sätt att tillgängliggöra konst och kultur på för människor, genom att hitta en annan mottagarskara. Det är ett väldigt undersökande, utforskande projekt, säger Mikael Theorin till Expressen.

Tycker du att skattepengar ska gå till den här typen av konst? Kommentera gärna artikeln på Facebook!