SD väcker misstroende mot Morgan Johansson – efter vågen av våldsbrott i Malmö

Efter alla våldsbrott som skakar om Malmö.
Nu vill Sverigedemokraterna väcka misstroedeförklaring mot justitieminister Morgan Johansson (S).
Det uppger SD:s partiledare Jimmie Åkesson i en intervju med radions Ekot.

SD-ledaren meddelar i en intervju med Ekot att han tänker ta upp frågan i den partiledardebatt som kommer att hållas i riksdagen på onsdag.

– Det är uppenbart att justitieministern, som i det här fallet är ytterst ansvarig för att klara den här situationen, inte förstår allvaret och inte klarar av att hantera det, säger Åkesson (SD) till Sveriges Radio.

STOCKHOLM 20191016 Jimmie Åkesson (SD) under dagens riksdagsdebatt. Foto: Fredrik Sandberg / TT

Det var under kvällen mot söndagen som två tonåringar besköts i staden. Den ene har avlidit och den andra vårdas för livshotande skador. Malmö drabbades också av en explosion samma kväll.

Nu vill SD-ledaren se misstroendeomröstning om justitieminister Johansson (S).

STOCKHOLM 20190905 Justitieminister Morgan Johansson (S) kommenterar dagens möte där regeringen samlat alla riksdagspartier utom SD för samtal om hur gängvåldet ska kunna stoppas. Foto Henrik Montgomery / TT kod 10060

– Det är uppenbart att justitieministern, som i det här fallet är ytterst ansvarig för att klara den här situationen, inte förstår allvaret och inte klarar av att hantera det. Därför borde riksdagen på något markera missnöje med det arbetet som tyvärr inte sker, säger Åkesson till Sveriges Radio.

Moderaterna stödjer SD:s misstroendeförklaring

Moderaterna meddelar samtidigt vid lunchtid på måndagen att partiet kommer att stödja SD:s misstroendeförklaring mot Johansson (S).

– Det är rätt att nu rikta misstroende mot justitieministern. Han är sedan fem år ytterst ansvarig för den situation vi har fått i Sverige. Den är helt ohållbar, säger Ulf Kristersson (M) till Ekot.

Texten uppdateras.

TV: Sveriges statsministrar genom tiderna