SD vinnare i tvist med Timbuktu: Får rätt i domstol

Jason ”Timbuktu” Diakité förlorar rättegången mot Sverigedemokraterna.
Nu får artisten och musikförlaget betala rättegångskostnaderna på 275 000 kronor, skriver SVT.

Den folkkära artisten Jason ”Timbuktu” Diakité, som just nu är aktuell i årets ”Så mycket bättre”-säsong på TV4, stod i rättslig tvist med Sverigedemokraterna.

STOCKHOLM 20191123 Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson talar under partiets landsdagar i Örebro. Foto: Janerik Henriksson / TT / Kod 10010

Anledningen var en valaffisch som användes av SD i Stockholm under valkampanjen förra året. Timbuktu stämde partiet efter att ha använt sig av hans albumtitel och låttitel ”Alla vill till himmelen men ingen vill dö”, som också vann en Rockbjörn som årets låt 2005. I stället hade SD förlängt budskapet som de tryckt upp på stora affischer.

På affischerna stod det: ”Alla vill till himmelen men ingen vill dö i vårdkön”.

Detta fick Timbuktu och skivbolaget att se rött, och för tre veckor sedan hölls tingsrättsförhandlingarna om eventuellt upphovsrättsintrång.

STOCKHOLM 20161102 Jason Diakité, alias Timbuktu, är aktuell med självbiografin ”En droppe midnatt” Foto: Claudio Bresciani / TT / Kod 10090

Nu, på torsdagen, kom domen – och tingsrätten går på SD:s linje. De slår fast att partiet inte har gjort intrång i upphovsrätten.

”Domstolen har ansett att den låttitel och det textavsnitt från samma låt som målet rörde inte är tillräckligt originella för att vara upphovsrättsligt skyddade”, skriver Patent- och marknadsdomstolen, enligt SVT.

”Det har haft stor betydelse att artisten utgått från ett engelskt uttryck när han författade titeln och textavsnittet. Det kreativa tillskott han gett uttryckets formulering vid översättningen till svenska har bedömts vara begränsat.” skriver rådmannen Alexander Ramsey i ett uttalande, uppger SVT.

Timbuktu: ”Tack för allt stöd”

På Instagram har Timbuktu gått ut med en kommentar. Han skriver så här:

”You win some and you lose some och i detta fallet beklagar jag Patent och Marknadsdomstolens beslut. För mig är det viktigt att stå upp för det jag tror på, det är min övertygelse. Tack för allt stöd.”

Vad har du att säga om detta? Skriv gärna en kommentar.

TV: 10 låtarna som legat längst på Svensktoppen