Sex personer skulle utvisas – nu släpps de fria trots hot mot rikets säkerhet

Under torsdagen kom besked om utvisning för de personer som bedöms hot mot rikets säkerhet.

Anledningen är att det går inte att verkställa utvisningarna eftersom de är hotade i sina hemländer, det skriver Sveriges Radio.

Samtliga sex personer som bedöms hot mot rikets säkerhet släpps fria, trots utvisningsbeslut som kom i torsdags.

Men hur det faktiskt ska gå till är ännu inte klart.

– De här länderna som det ofta handlar om är länder som ofta har stora brister i sina rättssystem. För att man ska kunna verkställa en utvisning krävs det att de länderna gör stora framsteg och jag har svårt att se hur regeringen skulle kunna bidra på ett effektivt sätt i det arbetet, säger Alparslan Tügel som är juridiskt ombud för en av personerna till Sveriges Radio.

Foto: Henrik Montgomery / TT

Då personerna uppges vara hotade och riskera förföljelse eller tortyr i sina hemländer kan utvisningen nu alltså inte ske.

Under processen har Säpo argumenterat för att utvisningarna borde kunna gå att genomföra om regeringen inhämtade skyddsgarantier från mottagarländerna. Det är en lösning som bör utforskas, tycker terrorforskaren Magnus Ranstorp:

– Det har gått i andra länder, så det är inte helt omöjligt. Jag tror det är den biten man får titta på och se till att de här personernas mänskliga rättigheter inte kränks när de återvänder, men det är ingen lätt nöt att knäcka.