Sibirisk kyla i Sverige. Meteorologerna avslöjar pågående väderfenomen.

Vintern är på väg till Sverige. Nästa vecka kommer temperaturerna att sjunka med minusgrader och snö att vänta den kommande tiden, enligt danska vädertjänsten DMI. Orsaken: Kall luft från Sibirien och Arktis kommer styras in över Skandinavien.

Det har varit en mild vinter hittills. Milda sydvästvindar har dominerat vilket lett till att minusgraderna lyst med sin frånvaro, enligt Sydsvenskan.
Svenska SMHI gör inga långtidsprognoser. Men deras danska kollegor på DMI drar sig inte från mer långtgående slutsatser om vädret framöver.

Vädertjänsten hänvisar till väderfenomen som betyder plötslig uppvärmning av stratosfären på mellan 1 och 5 mils höjd över polarområdet. Jetströmmarna kan då förändras och släppa fram kylan från nordost.

Veckoslutet kommer att förmodligen att innebära frostdygn och snö för Öresundsregionen, skriver Sydsvenskan. Och mycket lite tyder på att kylan kommer att ge med sig under veckan därpå. Troligen kommer temperaturerna sjunka ytterligare.

DMI förväntar sig dock mildare väder igen efter den kommande köldknäppen.

Det amerikanska väderinstitutet WSI har tidigare förutspått att februari och mars ska bli kallare än normalt i Skandinavien. Dock ska tilläggas att den typen av långa prognoser sällan är särskilt pålitliga.

Publicerad av Newsner. Gilla oss gärna: