Sista hoppet – nu ansöker Iryna om nåd hos regeringen: ”Sverige bär ansvar för att hon skadats”

Iryna, 39, förlorade sitt ben i terrorattacken i Stockholm. 

I veckan kom besked om utvisning för henne och dottern – men nu hoppas hennes advokat Henrik Hoffman att regeringen ska bevilja henne nåd. 

– Jag menar att Sverige bär ett ansvar för att hon skadades, säger Hoffman till TV4:s Nyhetsmorgon

39-åriga Iryna förlorade sitt ena ben i terrorattacken på Drottninggatan i april 2017.

Foto: TV4/TT

Sen dess har hon haft tillfälligt uppehållstillstånd i landet – för att bland annat vittna mot terroristen som mördade fem personer och dömdes för mordförsök på ytterligare 119.

– Jag kan känna en rädsla för det okända, för att jag inte vet vad jag kan förvänta mig och hur jag kommer att reagera. Jag kanske bara kommer att gråta, bli arg eller nervös. Eller så kommer jag känna mig stark. Men jag måste sitta där, jag måste vara i samma rum som honom, svara på frågor titta på honom. Det är viktigt för mig att se honom i ögonen, för att jag ska kunna gå vidare, sade Iryna före rättegången i en intervju med Aftonbladet.

I veckan kom beskedet att hon ska utvisas till sitt hemland Ukraina tillsammans med sin dotter. Inom fyra veckor måste de resa tillbaka.

– Den här hemska tragedin som drabbade mig på den där gatan fortsätter att förfölja mig. Mitt liv är förstört, säger Iryna i en intervju med TV4.

Ansöker om nåd hos regeringen

Nu berättar hennes advokat Henrik Hoffman att de planerar för att ansöka om nåd hos regeringen.

– De vanliga domstolsförfarandena är uttömda, så det här är väl sista saken vi kan göra för henne, säger Hoffman i TV4.

Enligt Hoffman bär Sverige ansvar för att Iryna skadades, och påpekar att hon heller inte har samma möjligheter till läkarvård i Ukraina.

– Det vi tycker att hon ska få nåd för är att Akilov vistas i landet helt utan tillstånd. Det menar vi att det är myndigheterna som ska se till att han skulle åkt ut ur landet när utvisningsbeslutet kom. Det har myndigheterna inte sett till. Regeringen är ju den som är ytterst ansvarig för myndigheterna. Jag menar att Sverige bär ett ansvar för att hon skadades, säger Hoffman till TV4.

Justitieminister Morgan Johansson (S) uppger för tv-kanalen att regeringen kommer ”bereda ansökan om nåd, när den kommer in”.

Vad tycker du om detta? Skriv gärna en kommentar.