FOTO: TT Nyhetsbyrån

Sista orden från planet – innan dödskraschen i Umeå

.

Nio personer, åtta fallskärmshoppare och en pilot, omkom i den tragiska flygolyckan i Umeå tidigare i veckan. Nu avslöjar Expressen sista orden inifrån planet, innan det störtade mot marken. 

Ett mindre sportflygplan med nio personer ombord har kraschat utanför Umeå.
Foto Samuel Pettersson / TT

Det var i söndags som det fruktansvärda inträffade då åtta medlemmar från fallskärmsklubben i Umeå och en pilot kraschade med planet på ön Storsandsskär. Alla ombord, två kvinnor och sju män, omkom när planer störtade med nosen mot marken.

Sista orden inifrån planet

Fallskärmshopparna, åtta till antalet, var redo att hoppa. Sedan inträffade det fruktansvärda.
– Klart att fälla!, var de sista orden som hördes inifrån planet innan kraschen, skriver Expressen.

Alla detaljer är inte helt klarlagda, men det enda Haverikommissionen vet i nuläget är att planet inte var intakt när det störtdök i marken.
– Delar av flygplanet har brutits loss i luften. Närmare vilka delar och hur stora delar kommer vi inte att kommentera. Flygplanet var inte intakt när det nådde marken, meddelade Hans Ytterberg, Haverikommissionens generaldirektör under en presskonferens på måndagen.

Så hedrades de döda

Såväl kungen som statsminister Stefan Löfvén har framfört sina kondoleanser till de drabbades familjer.
”Min familj och jag sänder våra tankar till de förolyckades familjer och närstående”, skrev kung Carl Gustaf i ett uttalande.

”Det är med stor sorg som jag mottagit beskedet om det störtade flygplanet utanför Umeå. Jag tänker på de omkomna och deras anhöriga i denna svåra stund”, skrev Stefan Löfvén i ett pressmeddelande.

På måndagen hedrades de döda i en fullsatt Umeå stads kyrka. Enligt Expressen ska de omkomna ha varit hemmavarande i Norrbotten och Västerbotten.

Så fruktansvärt tragiskt. Våra tankar går till de förolyckades familjer. Vila i frid.