Siv slet inom vården i 40 år – får ut 11 000 i pension: ”Lönar sig inte att arbeta ett helt yrkesliv”

Efter 40 års tjänstgörande inom vården i Katrineholm får Siv Lundin, 81, från Katrineholm ut 11 000 kronor i pension – efter skatt, rapporterar Aftonbladet.

I slutet på 60-talet började Siv Lundin arbeta som undersköterska. Till en början var hon vikarie och på grund av den tidens kollektivavtal fick hon ingen tjänstepension.

Men efter ungefär tio år fick Siv fast tjänst på sjukhuset i Katrineholm och började då tjäna in sina första slantar till pensionen. Där hon blev kvar i 60 år innan hon tackade ja till avtalspension i samband med stora neddragningar på sjukhuset.

Men hon slutade inte att jobba helt och hållet. I stället hoppade hon in som vikarie på sjukhuset i tio år.

Att hon inte var fast anställd de första tio åren menar Siv är en bidragande faktor till den låga pensionen. Men de låga lönerna inom vården har också gjort sitt.

”Mycket jag tvingas välja bort”

Idag får Siv ut 11 000 kronor efter skatt, vilket gör det svårt för henne att få pengarna att räcka till.

– Det blir inte många kronor kvar när räkningarna är betalda, så det är mycket jag tvingas välja bort, säger hon till Aftonbladet.

Det är framförallt kvinnliga pensionärer som har det knapert ekonomiskt. Detta på grund av det nuvarande pensionssystemet. Den låga andel som betalas tillbaka i pensionsåldern täcker endast boende för många, och för vissa knappt det.

Foto: Janerik Henriksson, TT/ Henrik Mongomery, TT

Dessutom är just undersköterskor en yrkesgrupp som drabbas av förslitningsskador och som gör att de får lämna arbetslivet i förväg. Detta med lägre pension som följd.

Varje års pensionsuttag före 65 ger fem–sex procent lägre pension. Något Kommunals ordförande Tobias Baudin tycker är oacceptabelt.

– Det är helt oacceptabelt att det är så här. Uppenbarligen lönar det sig inte att arbeta ett helt yrkesliv, så därför måste pensionerna höjas, säger Tobias Baudin, ordförande för Kommunal.

Han tycker inte att den pensionshöjning som gjorts nu räcker. Dessutom tycker han att den ska höjas retroaktivt så att de som är penisonärer nu och som går i pension inom kort får ta del av den höjningen.

– Det handlar om vilket liv vi vill att de människor som har burit det här landet i många år ska ha när de blir äldre. Är det fattigpensionärer de ska vara eller ska de kunna klara sig på sin pension?

Vad tycker du om detta? Hur tycker du att pensionssystemet fungerar i dag? Skriv gärna en kommentar på vår Facebook-sida och delta i debatten.

#mc_embed_signup{background:#fff; clear:left; font:14px Helvetica,Arial,sans-serif; } /* Add your own Mailchimp form style overrides in your site stylesheet or in this style block. We recommend moving this block and the preceding CSS link to the HEAD of your HTML file. */

Få vårt nyhetsbrev

* indicates required
(function($) {window.fnames = new Array(); window.ftypes = new Array();fnames[0]='EMAIL';ftypes[0]='email'; }(jQuery));var $mcj = jQuery.noConflict(true);