Sjöstedt hotar att fälla Löfven – kräver att regeringen backar om las: ”Ska inte genomföras”

Det blossar upp till strid om arbetsrätten – och regeringsmakten.

Nu hotar Jonas Sjöstedt att fälla regeringen om statsminister Stefan Löfven(S) inte drar tillbaka las-utredningen.

– Om regeringen väljer att gå vidare med att lagstifta om utredningens förslag är vår bedömning att Sverige går mot extra val, säger Sjöstedt på en pressträff under torsdagen, uppger SVT.

Det var under natten till 1 oktober som förhandlingarna mellan arbetsmarknadens parter bröt samman. Om fackförbund och arbetsgivare inte kommer överens om nya regler på arbetsmarknaden, har regeringen tillsammans med stödpartierna Liberalerna och Centerpartiet kommit fram till att det ska lagstiftas.

STOCKHOLM 20200924 Statsminister Stefan Löfven (S) håller presskonferens. Foto: Fredrik Sandberg / TT

Frågan om förändringar i arbetsrätten är en av punkterna i det så kallade Januariavtalet. En utredning av hur detta skulle kunna genomföras kom 1 juni i år. Den kom bland annat fram till att fem anställda ska kunna undantas från turordningsreglerna – oavsett företagets storlek. I dag kan två undantas från las-listan i ett företag på maximalt tio anställda.

I den nya las-utredningen står också att det ska bli lättare för arbetsgivare att kunna säga upp anställda av personliga skäl.

Vänsterpartiets krav på Löfven – hotar med misstroende

Detta kan nu komma att bli lag – men Vänsterpartiet kräver nu att utredningen dras tillbaka. Annars kommer V att förklara misstroende mot regeringen i riksdagen, meddelade partiledaren Jonas Sjöstedt på en pressträff på torsdagen.

– Det besked vi vill ha är att utredningen inte ska genomföras, att inte heller något annat förslag som är lika obalanserat ska genomföras och att det även i fortsättningen ska finnas saklig grund för uppsägningar, säger Sjöstedt under pressträffen.

VÄSTERÅS 20201008 Vänsterpartiets ledare Jonas Sjöstedt (V) ger sin syn på LAS och Januariavtalet under en presskonferens på torsdagen. Foto: Pontus Lundahl / TT kod 10050

Tidigare har Sverigedemokraterna och Kristdemokraterna gett uttryck för att de kan stödja en misstroendeförklaring mot regeringen. Även om det som i detta fallet handlar om en hjärtefråga för Vänsterpartiet.

– För det första är det väl känt att vi är för en reformering av las – men vi tycker också att Sverige behöver en ny regering. Om det här ger oss en chans att göra det, då kommer vi inte tveka, sade Ebba Busch tidigare i Aktuellt.

Samtidigt har Moderaterna i ett tidigare skede sagt att partiet inte kommer stödja en misstroendeförklaring på grund av reformeringen av las. Anledningen är att partiet vill se just detta.

Behöver stöd från M, KD och SD

V behöver stöd från M, KD och SD för att regeringen ska falla i riksdagen och extraval ska kunna bli verklighet.

– I en skarp votering där Stefan Löfven står eller faller med sin regering har Moderaterna rimligen inget annat val än att rösta på det de säger: att få en ny regering i Sverige. Men det är som sagt inte dit vi vill, säger Sjöstedt på pressträffen, uppger SVT.

Vad tänker du om detta? Vilka partier har mest att vinna på ett extraval just nu? Och vilka partier har mest att förlora?

Tror du att en eventuell misstroendeförklaring mot regeringen har möjlighet att få stöd av en majoritet i riksdagen?

Och vad tänker du kring reformeringen av las, lagen om anställningsskydd.

Skriv gärna en kommentar, delta i debatten och dela vidare!

Få vårt nyhetsbrev

* indicates required