Sjukhus ställer in flera operationer: ”Täcker tyvärr inte behovet”

.

Akademiska sjukhuset i Uppsala tvingas ställa in ytterligare operationer.
Det beskedet kom på onsdagen från Region Uppsala i ett pressmeddelande. 

Sjukvårdskaoset fortsätter i Uppsala.

Foto: Shutterstock

Det är problem med engångsmaterial och leveransen av detta som gjort att Akademiska sjukhuset tvingats ställa in operationer.

Nu meddelar Region Uppsala att bristen på sjukvårdsmaterial gör att sjukhuset tvingas ställa in även på torsdagen och fredagen.

– De leveranser vi har fått täcker tyvärr inte behovet för att både bedriva vård i normal omfattning och ha beredskap för akuta händelser som olyckor. Av säkerhetsskäl reserverar vi det material som finns för medicinskt angelägna operationer, säger Göran Günther, chefsläkare vid Akademiska sjukhuset i ett pressmeddelande.

Patienterna som berörs av detta kommer att kontaktas, uppger Region Uppsala.

– Vi arbetar intensivt med att få försörjningen av sjukvårdsmaterial att fungera och vi undersöker alternativa lösningar. Vi har i nuläget ingen prognos för när problemen ska vara helt lösta, säger Göran Günther.

Samtidigt meddelar regionen att ”akutsjukvården vid Akademiska sjukhuset, vården av inneliggande patienter och vård vid öppenvårdsmottagningar som inte rör medicinska ingrepp fungerar som vanligt”.

Även sjukvården vid lasarettet i Enköping samt vid länets vårdcentraler och jourmottagningar kommer fortsätta bedrivas normalt, uppger regionen men tillägger att ”situationen börjar bli ansträngd”.

UPPSALA 20191011 Kristina Ahlgren, verksamhetschef kirurgi, Göran Günther, överläkare och verksamhetschef på Akademiska sjukhuset och Erik Weiman (M), ordförande Region Uppsala, under fredagens pressträff om bristen på sjukvårdsmaterial i Uppsala. Foto: Fredrik Sandberg / TT

Vad säger du om detta? Skriv gärna en kommentar.

TV: Hyllningsvideo till sjuksköterskor