Sjukhuset ryter ifrån – åskådare samlas och fotograferar corona-patienter: ”Inte acceptabelt”

Sjukhuset bygger insynsskydd – för att värna de coronadrabbade patienternas personliga integritet.

Nu ryter regiondirektören ifrån efter att människor samlats utanför för att fotografera, uppger SVT:s lokala nyheter.

Det är på Sunderby sjukhus i Södra Sunderbyn mellan Luleå och Boden som rapporter nu kommer om folksamlingar vid coronasmittade patienter.

– Nu senast har vi också noterat att man gärna fotograferar. Jag vädjar med bestämdhet till våra kära norrbottningar: Det här är inte acceptabelt, säger regiondirektör Anna-Stina Nordmark Nilsson, till SVT Nyheter Norrbotten.

Nilsson har tröttnat på beteendet. Hon berättar att nyfikna åskådare samlas vid ambulanser när patienter ska flyttas. Patienternas personliga integritet måste värnas, samtidigt som personalen på sjukhuset måste få utrymme att utföra sitt viktiga arbete.

Nu skickar regiondirektören en tydlig uppmaning:

– Det här får inte ske fler gånger.

I veckan har Region Norrbotten höjt sitt beredskapsläge. Nu ska man lättare kunna omfördela personal, vårdplatser och utrustning mellan olika sjukhus i regionen.

– Vi höjer beredskapen eftersom situationen har förändrats och att det påverkar hur vi bedriver vår verksamhet. När vi höjer beredskapen blir det bland annat enklare att fördela regionens resurser inom länet, säger Anna-Stina Nordmark Nilsson, regiondirektör, i ett pressmeddelande.

Foto: Shutterstock/Wikimedia commons

Detta är inte okej! Vårdpersonalen måste få utrymme att arbeta och patienternas personliga integritet värnas. Dela gärna vidare för att uppmärksamma andra på detta.