Sjuksköterskan Emelies ilska – mot föräldrar som sitter med mobilen på stranden: ”Handlar om sekunder”

Minst nio personer har drunknat i Sverige den senaste tiden. Flera av dem har varit barn.

Nu ryter sjuksköterskan Emelie Larsson ifrån mot föräldrar som sitter med mobilen på stranden i stället för att ha uppsikt över sina barn.

Höga temperaturer och strålande sol gör att många söker sig ut till vattnet för att svalka sig. Men det varma vädret medför också att risken för drunkning ökar, vilket gör det extra viktigt att hålla koll på sitt badsällskap.

Den senaste tiden har det varit flera drunkningstillbud i Sverige. Bara under midsommardagen drunknade fyra personer och flera av tillbuden har gällt barn.

Foto: Facebook/ Stina Stjernkvist, TT

Emelie Larsson, sjuksköterska på Astrid Lindgrens Barnsjukhus, har mött flera av dem, något hon skrivit om i ett inlägg på Facebook.

”En jobbhelg är avklarad och jag går hem med en skavande känsla i hjärtat. För vet ni vad det varit jättemycket av på akuten under helgen? Jo, det ska jag tala om. Drunkningstillbud. Barn som hittats livlösa under vatten. Barn som fått genomgå HLR. Flera stycken bara sedan igår eftermiddag”, skriver hon.

Emelie skriver att hon självklart inte vet exakt vad som har hänt när dessa barn hamnat under vattenytan och blivit livlösa, men menar att hennes första tanke är att barnen varit obevakade av deras föräldrar.

Kanske för att föräldern, eller en annan vuxen som varit med barnet vid vattnet, tittat i sin mobil medan barnet badat.

En kombination som enligt Emelie inte borde få förekomma.

”Barn drunknar i det tysta, det vet ni va? Det innebär att barnen, särskilt barn som ännu inte lärt sig simma eller som inte simmar så bra ännu behöver 110% uppsyn när de är i eller är i närheten av vatten. Hela tiden. Oavsett”, skriver hon i inlägget.

”Sekunder som förändrar liv”

Emelie tycker att mobilen ska läggas undan och inte användas under tiden barnet är i närheten av vattnet.

Det tar inte alltid minuter innan olyckan är framme.

”Det handlar många gånger om sekunder. Sekunder som förändrar era liv för alltid. Oavsett utgång. För det värsta som kan hända är att barnet dör. Det näst värsta är att barnet får svåra, livslånga hjärnskador som kommer innebära att era liv kastas upp & ner på ett sätt ni aldrig kommer kunna förbereda er på”, skriver hon.

Nu har Emelie tröttnat på att föräldrar sitter med sina mobiler på stranden och ryter ifrån ordentligt:

”Det är så förbannat onödigt! Tycker ni inte det?! Jag gör det och jag blir så arg när jag får bekräftat höra att barnen varit utan uppsyn pga en mobiltelefon, för att ”någon skulle bara…” eller vad det nu är. Utsätt inte barnen för det. Snälla!”

HEJ & STOPP! Det är en sak vi måste prata om innan du bläddrar vidare i flödet. Svårt att hitta en passande bild som…

Gepostet von Emelie Larsson am Sonntag, 28. Juni 2020

Tusentals har nåtts av Emelies Facebookinlägg och många håller med om att föräldrar och andra vuxna måste lägga ifrån sig mobilen.

”Sorgligt är vad det är. Vakna upp det är små barn man måste kolla hela tiden eller vara med i vattnet”, skriver en person.

”Bra skrivet men naturligtvis oerhört tragiskt att det ska behövas”, skriver en annan.

”Det är vansinne att tro att man kan ”titta till ibland”, och om barnet är borta tro att man då kan leta igenom 100 kvm botten på några sekunder”, skriver en tredje.

Jag tror att de allra flesta föräldrar skulle göra vad som helst för att skydda sina barn från eventuella faror. Så gör det, lägg undan mobilen och rädda liv.

Vad tycker du om det här? Dela gärna artikeln och berätta.

Få vårt nyhetsbrev

* indicates required