Efter faran på akuten – Nu vädjar sjuksköterskan Malin ut till politikerna: ”Snälla hjälp oss”

Övertid, underbemannat och dödsfall. En ond cirkel som vårdpersonalen våndas med varje dag.

Nu är läget pressat på akuten i Karlstad kommun och vårdpersonalen ropar efter hjälp. 

Något som har varit på tapeten i många år är hur dåligt med lön bland annat vårdpersonalen i Sverige får. Även deras försämrade arbetsförhållanden, överbelastade uppgifter och ofantligt med övertid – otroligt dåliga villkor med andra ord.

Politikerna har länge klurat på lösningar till detta problem men lönerna är fortfarande låga, arbetsuppgifterna för många och det finns för lite personal.

Läget är akut i Karlstad

Malin Persdotter har tagit upp problemet igen i ett inlägg på Facebook där hon förklarar hur situationen ser ut just nu på akuten i Karlstad.

När folk går på semester blir många arbetsplatser underbemannade. Men en plats som inte borde få vara det är vården, men trots allt är det underbemannat enligt Malin Persdotter.

Posted by Malin Persdotter on Sunday, 17 March 2019

”Vår arbetsmiljö är minst sagt hård och vi sliter varje dag, vi är även nu 5 sjuksköterskor mindre per dygn. Detta för att vi ska få mindre pass att lösa. Vi får inte alltid rast och vi blir beordrade att jobba övertid”, skriver hon i inlägget.

Efter dödsfall – personalen är utmattade

Nyligen var vårdpersonalen i Karlstad med om ett dödsfall, en person de gjorde allt för att rädda men som tvingades somna in.

”Att lyfta bort händerna från en bröstkorg och veta att nu släcks ett liv är väldigt speciellt, detta är inget som händer varje dag på jobbet. Jag skriver det bara för att ni ska få en inblick i vad vi kan utsättas för på jobbet. Vi kanske inte orkar bli beordrade det där extrapasset pga av utmattning”.

Vädjar om hjälp från politikerna

Malin Persdotter menar att jobbet och rutinerna är otroligt påfrestande. Vårdpersonal behöver generellt ännu mer stöd, vila och återhämtning än vad de får på grund av miljön de jobbar i. Även detta är något som folk har tjatat på politiker, beslutsfattare och chefer i många år.

I och med det extrema läget vädjar nu vårdpersonalen i Karlstad ut till politikerna. Det behövs mer sommarpersonal.

”Så du kära politiker om du läser detta, hjälp oss lösa denna sommar. Om det krävs sommarersättning, bemanningspersonal eller vad det än behövs så snälla hjälp oss”, avslutar hon.

Som många av er kanske läst eller hört så är läget på akuten i Karlstad just nu väldigt ansträngt. Vi har stora problem…

Posted by Malin Persdotter on Tuesday, 25 June 2019

Hjälp Malin och akutpersonalen genom att sprida detta vidare!