Sjuksköterskan Stephanies hjärtskärande ord – efter mötet med svårt sjuka patienten: ”Snälla, håll ut”

Sjuksköterskor och läkare runt om i landet jobbar febrilt för att hålla coronasjuka patienter vid liv. De arbetar dygnet runt för att deras patienter ska tillfriskna och så småningom få åka hem.

Men så ser inte läget ut för alla. Därför vädjar nu sjuksköterskan Stephanie till svenska folket att fortsätta hålla avstånd.

”Jag blundar… Jag blundar och ser jag en av mina svårast sjuka patienter framför mig. Han blundar också, djupt sövd. Sängen vibrerar för varje andetag som levereras av respiratorn”, skriver sjuksköterskan Stephanie Tigerschiöld i ett inlägg på Facebook och fortsätter:

”Maskinen pressar in luft i hans lungor. Trycken som respiratorn behöver uppbringa för att tvinga ner luft i hans lungor är så höga så att varje andetag bidrar till att förstöra lungvävnaden. Men det finns inget annat sätt att hålla honom vid liv”.

Stephanie arbetar som sjuksköterska i frontlinjen mot coronaviruset. Varje dag ser hon hur patienter kämpar för sitt liv.

I många fall tillfrisknar dem, men ibland inte.

I världen utanför sjukhuset är vardagen en annan. Under en ledig dag i vårsolen ser Stephanie en värld som pågår som vanligt. Kompisgäng som picknickar i parken, fulla uteserveringar, trånga SL-bussar.

En syn som vanligtvis brukar få henne glad och på bra humör. Men nu för tiden ger det henne bara ångest.

”Jag tittar ner på mina nariga händer, de är söndertvättade. Min näsa är rodnad och öm efter andningsmasken. Jag önskar att ni alla kunde blunda och se min patient framför er. Hur han kämpar för sitt liv, andetag för andetag. Då skulle era händer snabbt bli nariga av all handtvätt”, skriver hon i inlägget.

Jag blundar… Jag blundar och ser jag en av mina svårast sjuka patienter framför mig. Han blundar också, djupt sövd….

Gepostet von Stephanie Tigerschiöld am Donnerstag, 23. April 2020

Stephanie vädjar till svenska folket att ta viruset på allvar, hålla ut och hålla avstånd. Hon uppmanar folk att inte träffa sina kompisar och att låta bli att trängas på uteserveringar. Framförallt ska man inte tro att man är fredad bara för att man är ung.

”Min nästa patient kan vara du”, skriver hon och fortsätter.

”Det kan vara din mamma eller din pappa, din gravida syster, din lärare eller kanske din kompis sköna pappa som har högt blodtryck”.

Stephanie påpekar att alla har ett ansvar för att minska smittspridningen. Enligt henne lär man sig lite mer om viruset för varje dag, så blir man sjuk idag har man sämre odds än om man blir sjuk längre fram.

”Så snälla, håll ut och håll avstånd, på så sätt kanske du kan rädda livet på någon du älskar!”, avslutar hon.

Vi måste alla ta ett ansvar för att få stopp på viruset och minska smittspridningen. Tillsammans är vi starka.

Vi måste klara det. Håll ut, tvätta händerna och rädda liv.

Dela om du håller med.