Sjuksköterskans vädjan – efter folksamlingarna vid demonstrationen: ”Utsätter andra för livsfara”

Amerikanen George Floyds död har startat uppror mot polisvåld i stora delar av USA, men också i Sverige. I torsdags hölls en stor demonstration på Sergels torg i Stockholm, där tusentals personer samlades för att protestera mot just polisvåldet mot mörkhyade i USA.

Samtidigt som dessa samlade människors motiv var att visa medmänsklighet så var detta precis vad de gick emot, enligt sjuksköterskan Stephanie Bruksgård. I ett debattinlägg i Expressen förklarar hon vilken risk de utsatte sig själva och sjukvården för, genom att samlas under rådande pandemi.

”Jag kan inte förstå hur människor med ett så stort engagemang för jämställdhet och medmänsklighet tar det aktiva valet att utsätta andra människor för livsfara”, skriver Stephanie.

”I andra länder där stora demonstrationer redan har ägt rum, ser man tydligt att smittspridningen har ökat. Ändå sker denna demonstration i Sverige som förutom att den är livsfarlig, också ökar pressen om möjligt ännu mer på mig, mina kollegor och svensk sjukvård.”

Facebook/Stephanie Bruksgård

”Inget annat än vansinne”

Demonstrationen på Sergels Torg hade godkänts närvaro av 50 personer, på grund av restriktionerna under rådande covid-19-pandemi.

Ändå samlades tusentals personer, tätt intill varandra, och i tumult med poliserna.

”Du som stod där tätt, tätt intill tusentals andra människor på Sergels torg. Jag förstår att du ville göra skillnad.

Demonstrationens syfte är oklanderligt och något jag självfallet stöder, men att anordna en fysisk demonstration mitt i en pågående pandemi är inget annat än rent vansinne. Inte utifrån vad man ville ta ställning till, utan för den risk man aktivt tar ett val att utsätta sig själv och andra människor för”, skriver Stephanie i sitt debattinlägg i Expressen.

Demonstration på Sergels Torg.
Foto: Jonas Ekströmer/TT

Nu hoppas sjuksköterskan Stephanie att fler ska tänka till och ta ansvar, både för sig själva och för att inte belasta sjukvården mer.

Dela gärna om du står bakom sjuksköterskan Stephanie.