Foto: Shutterstock

Sjuksköterskor jobbar 24 timmar om dygnet – Vårdförbundet slår larm: ”Patientsäkerheten hotas”

.

Sommaren är påfrestande för många landsting.
Nu larmar Vårdförbundet om sjuksköterskor som tvingas jobba uppemot hela dygn – för att täcka upp bortfallet. 

– Vi vet ju att patientsäkerheten hotas av att vi blir för trötta. Det är ju ingen människa som orkar hålla i gång 24 timmar utan att tappa koncentrationen och möjligheten att fatta goda beslut, säger Sineva Ribeiro, ordförande i Vårdförbundet, till TT.

Det råder semestertider på många sjukhus och mottagningar i landet.

För personalen som arbetar innebär det stora påfrestningar.

Nu larmar Vårdförbundet.

Dagligen får de rapporter från medlemmar om hur sjuksköterskor tvingas arbeta dubbla skift – ibland hela dygn i sträck. Och detta sker i hela landet.

– Det inte ovanligt att man måste jobba dubbla pass, ofta mellan 7 och 22. Sedan händer det att nattsjuksköterskan blir sjuk och inte kommer. Då beordrar chefen ofta in någon som jobbat under kvällen och kanske då även under dagen, säger Sineva Ribeiro, ordförande för Vårdförbundet, till TT.

Ribeiro uppger att flera sjuksköterskor tvingas arbeta tre pass efter varandra. Samtidigt påpekar hon också att cheferna får beordra personalen på landets sjukhus att arbeta, eftersom sjukhusen enligt lag inte får lämna sina patienter.

Men att sjuksköterskorna tvingas arbeta så pass långa skift kan i slutändan få negativa konsekvenser för patienterna. Sömnforskaren Torbjörn Åkerstedt, som arbetar vid Karolinska institutet och Stockholms universitet, ser ett samband mellan långa pass och olyckor i jobbet.

– Det är uppenbart att riskerna för olyckor i arbetet ökar när man arbetar 16-timmarspass, säger han till TT.

Foto: Shutterstock

Vad har du att säga om detta? Skriv gärna en kommentar och dela vidare.